Gerard Butler és a 300-as szerep feltétele

Gerard Butler különleges feltétellel kapta meg a 300 című film főszerepét, amelyet Zack Snyder rendezett, és Frank Miller képregénye ihletett.

Zack Snyder, aki a 2004-es Holtak hajnala remake-jével vált ismertté Hollywoodban, két évvel később vitte vászonra a 300 című filmet, amely Frank Miller képregényén alapul. A rendező már korán kiszemelte Gerard Butlert a spártaiakat félistenekként ábrázoló alkotás főszerepére, Leonidász király szerepére. Azonban a skót színésznek, aki akkor még feltörekvőben volt, komoly áldozatot kellett hoznia a szerepért.

Alan Horn, a Warner Bros. egykori vezetője mesélt egy interjúban arról, hogy kezdetben nem volt hajlandó egy újabb kardos-szandálos filmbe belekezdeni, miután a Trója és a Nagy Sándor, a hódító után. Snyder azonban meggyőzte, és jelezte, hogy Butler a kiszemelt főszereplő, bár Horn kezdetben nem támogatta az ötletet. Egy személyes találkozó után Horn megváltoztatta a véleményét.

Butler korábban szerepelt a Warner Bros. Az operaház fantomja című filmjében. Horn így emlékezett vissza: "Azt mondtam , hogy »nem látom őt ebben a szerepben«. Számomra ő továbbra is a fantom volt. Aztán pár nappal később érkezett egy telefonhívás Gerard Butlertől. Azt kérdezte átugorhat-e hozzám, hogy találkozzunk."

A találkozó után Horn beleegyezett, hogy Butler játssza Leonidász királyt, de egy feltételhez kötötte a szerepet. Butlernek meg kellett ígérnie, hogy leszokik a dohányzásról, amire a színész így válaszolt: "Megígérem."