Tehetséges fiatalok a színpadon: robotok és emberi sorsok

A Pinceszínházban a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium (KIMI) végzősei Kőváry Katalin rendezésében két figyelemre méltó darabot mutattak be. A Karel Čapek által írt R.U.R. – Rossum Univerzális Robotjai és Ugo Betti Kecskesziget című drámája a nézőket a jövő kérdéseivel és emberi sorsokkal szembesítette.

A R.U.R. előadásában a robotok és az emberek közötti határ elmosódik, amit a színészek hiteles játéka tesz még érzékletesebbé. Helena Glory karaktere, a robotok jogaiért küzdő nő, a cég vezérigazgatójával, Harry Dominnal folytatott párbeszéd során szembesül a robotok lélektelenségével és a cég hideg logikájával. A darabban felvetett kérdések, mint a robotok társadalmi hatása és a mesterséges intelligencia, napjainkban is aktuálisak. Čapek műve ráadásul a robot szó megalkotójaként is ismert. A darabban a robotok végül felkelést hirdetnek, ami a fejlődés egyik állomásaként jelenik meg a cég vezetői szemében.

A második darab, a Kecskesziget, egy krimi izgalmával teli történetet mesél el, ahol egy idegen érkezése felkavarja három nő életét egy elhagyatott szigeten. Az idegen, Angelót Nagy Bálint alakítja, aki zseniális játékával hamar leveszi a nők természetes védekezőképességét. A darab Ugo Betti műve, amely a II. világháború utáni időszakban íródott, de a benne foglalt kérdések ma is relevánsak: a gyász, a családi kapcsolatok és az idegenekkel szembeni bizalom kérdései.

A fiatal színészek teljesítménye kiemelkedő, természetességük és alázatuk a színpadon ritkán látott. Kőváry Katalin osztálya igazi csodacsapatként mutatkozott be, akik készen állnak a nagybetűs Színház világára. Az előadásokat követően a fiatal közönség lelkes tapsa és bravókiáltásai bizonyították a produkció sikerét.