Csák János és az özönvíz, ami utána jön

Az európai parlamenti és az önkormányzati választást követően Csák János, a kulturális és innovációs miniszter távozott hivatalából, és utódja, Hankó Balázs színre lépése átmenetinek tekinthető, mivel júliusban kormányátalakítás várható, ami a kulturális területet is érinti.

Az ötödik Orbán-kormányban létrehozott Kulturális és Innovációs Minisztérium élére Csák Jánost kérte fel a miniszterelnök, aki a hagyományos értelemben vett fideszes kulturális erőtér tagja nem volt, de a jobboldali elkötelezettsége nem kétséges, és a hátországban sokat tett a politikai közösségért. Kásler Miklós utódjaként egy gyakorlatiasabb üzletemberként érkezett, aki jó kommunikátor hírében állt, és aki a társadalmi filozófián alapuló, pénzügyileg is működőképes jövőképet vázolt fel az általa vezetett cégeknél, szervezeteknél. Azonban a következő két év több konfliktust és ügyetlenkedést hozott a minisztérium területén, mint az összes többi tárcánál együttvéve.

Az Operaház ügye volt az első jelentős konfliktus, ahol a pályázatot először 2022-ben írták ki, majd eredménytelennek nyilvánították, mivel kevés volt a jelentkező. A megismételt pályázat nemzetközi kitekintéssel kereste a jelöltet, és végül Ókovács Szilveszter maradt a főigazgató, akit a birálóbizottság sem támogatott. A pályáztatási procedúra után többen távoztak az Operaházból, és egy sztrájk is lezajlott, amelynek során a dolgozók régi problémákra hivatkoztak, és az elharapódzó káosz megfékezésére aláírt kollektív szerződés újabb anyagi nehézséget okoz az intézménynek, ami várhatóan elbocsátásokkal járhat.

A Zeneakadémia ügye még nagyobb hullámokat keltett, ahol a minisztérium első körben úgy írta ki a rektori pályázatot, hogy szűkítette a lehetséges pályázók körét, ezzel megsértve az egyetem autonómiáját. A pályázatot két hét múlva visszavonták és újat írtak ki, de a másodszor kiírt pályázatot érvénytelennek minősítették, és az intézmény élére azóta sem írtak ki rektori pályázatot.

A Magyar Nemzeti Múzeum ügyében Demeter Szilárdot nevezte ki Csák János, azzal az ambícióval, hogy az MNM a Széchenyi Ferenc Közgyűjteményi Központ része lesz. Azonban a közgyűjteményi központtal kapcsolatban még nincs hír arról, hogy ki lesz az új főigazgató.

A készülő új kulturális törvény is nagy port kavart, amelyet Csák János ambicionált, és amely egy erősen központosító jogszabály, ami már most jelentős tiltakozásokat vált ki. Csák szerint a törvény egységes, átlátható és arányos kultúrairányítást tesz lehetővé, és a kultúraváltást is elősegíti.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium élére Hankó Balázst kérte fel a miniszterelnök, de júliusban várható egy nagyobb szabású kormányátalakítás. Kulturális államtitkárként Bús Balázst emlegetik, aki jelenleg a kampányt szeretné lezárni. A kulturális tárcát érinti továbbá a Nemzeti Színházban történt baleset ügye is, amely 2023 novemberében rázta meg a hazai színházi világot, és a rendőrségi vizsgálat azóta sem zárult le.

A kulturális terület jövője kérdéses, hogy milyen szervezeti egységbe kerül, és hogy lesz-e külön tárcája a kultúrának, illetve milyen más területekkel lesz egy szervezeti egységben.