Jön a várva várt testre szabhatóság az iPhone-okra

Megannyi szivárogtatás után hétfőn leleplezte az iOS 18-at az Apple, ami a pletykáknak megfelelően számos testre szabhatósági fejlesztést hozott az iPhone-ok világába.

Az újdonságok jelentős része az iOS még személyre szabhatóságához köthető. Az új rendszeren például lehetősége nyílik lecserélni a zárképernyő jobb és bal alsó sarokban található két alapértelmezett gyorsindítót. A lámpa és kamera ikonok helyére bármilyen más alkalmazást választhat, legyen szó a Facebookról, a Jegyzetekről, a Hangrögzítőről vagy éppen a Shazamről. Shortcutokat is helyezhet a zárképernyőre, így gyorsabban indíthat el egy személyre szabott műveletet.

A készüléket feloldva az új kezdőképernyővel találhatjuk szembe magunkat, ahol az ikonokat szabadon elhelyezhetjük, azok többé nem ugranak fel a bal felső sarokba. Az ikonok színe is módosíthatóvá vált, választható a sötét mód vagy teljes átszínezés is.

Rá sem lehet majd ismerni

Az Irányítóközpont is megújult, a felhasználók teljesen személyre szabhatják, annyi és olyan méretű ikont helyezhetnek el oda, amennyit csak szeretnének. Külön oldalakat is létrehozhatnak, például az okosotthonhoz kapcsolódó irányítók és a médiapanel számára.

A kezdőképernyőn az ikonok mérete is növelhetővé vált, ekkor azonban eltűnik az alattuk található alkalmazásnév. Az iOS 18 lehetőséget ad arra is, hogy lezárjunk alkalmazásokat, így azokat csak Face ID-val, Touch ID-val vagy jelkóddal lehet megnyitni. Az Alkalmazáskönyvtár egy „Rejtett” szekciót is kapott, ahol bizonyos appokat akár teljesen elrejthetünk.

Üzenetváltás és nosztalgiázás új szintre emelve

Az iPhone-ok alapértelmezett üzenetküldő alkalmazása, a Messages is új funkciókat kapott. Támogatottá vált az RCS, az iMessage formázott szövegeket és meganimált szavakat is képes kezelni. Időzítő funkció is bekerült, amivel előre beállíthatjuk, hogy mikor kapjon meg valaki egy üzenetet.

A Fotók app is átalakult, egy összesített felületet kapunk, amit különböző filterek és egy okoskereső segítségével tudunk szűkíteni. Az Emlékek funkció automatikus összeállításokat és videókat generál a képeinkből.

Ez még nem minden

A Mail app automatikusan képes szortírozni a leveleinket; a Safari frissített olvasói módot és új összesítési felületet kapott; az Apple Maps topográfiai adatokat is megjelenít Amerikában és túraútvonalakat tervez; a Játékmód minden háttértevékenységet leállít a teljesítmény érdekében; a Napló app célokkal ösztönöz a bejegyzések írására. A Jegyzetekbe érkezett frissítések közül kiemelkedik a hangfelvételek automatikus feliratozása, valamint a hívások natív rögzítése is lehetségessé vált, amit a támogatott nyelveken automatikusan feliratozni tud majd a telefon.

Az iOS 18 teljes listáját ide kattintva érheti el. Az új szoftver az alábbi modelleket támogatja majd: iPhone 15-től iPhone SE (2. generáció vagy újabb) modellekig. Az iOS 18 fejlesztői bétája már letölthető, a publikus megjelenésre szeptemberben lehet számítani. Azonban az Apple Intelligence, a vállalat saját mesterséges intelligenciája, csak az iPhone 15-ös széria Pro és Pro Max modellekben lesz elérhető, és az ősszel megjelenő új modellekben.

Az Apple Intelligence egy új, okosabb Siri-t, valamint olyan funkciókat vezet be, mint a levelek és üzenetek átfogalmazása, saját emoji és képek generálása, valamint egy intelligensebb keresési rendszer. A legnagyobb újítás, hogy az Apple együttműködik az OpenAI-al, és a ChatGPT-t beépítik a jövőbeli Apple operációs rendszerekbe. Az MI funkciók mindenki számára ingyenesen használhatók lesznek az Egyesült Államokban, és az idei évtől kezdődően fokozatosan bevezetik őket. Az Apple a biztonságot és az adatvédelmet kiemelten kezeli, így az MI használata során semmilyen adat nem szivárog ki, még a felhőben tároltak sem. Elon Musk már fontolóra vette, hogy a ChatGPT integrációja miatt megtiltja a munkavállalói számára az iPhone-ok használatát. Az Apple részvényei a bejelentés után közel 6 százalékos pluszban voltak az amerikai tőzsdén.