Az egészségügyi intézmények takarításának fontossága

Az egészségügyi intézményekhez kapcsolódó fertőzések évente 16 millió halálesetért felelősek világszerte, melyek jelentős része a szennyezett kéz és a nem megfelelően fertőtlenített környezet miatt következik be. A 2024-es amszterdami Interclean Forumon és a Healthcare Cleaning Forum konferencián a szakértők a takarítás és fertőtlenítés legújabb trendjeiről és eszközeiről beszéltek, hangsúlyozva az egészségügyi intézmények takarításának fontosságát. A rendezvényen a magyar B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztési részlege is bemutatta saját fejlesztésű takarítórobotját.

Életeket menthet a fertőtlenítés

Alexandra Peters, a Genfi Egyetem kutatási vezetője szerint a takarítás és a higiénia területén kevés az információ és az egységes nemzetközi útmutatók hiánya miatt nehéz meghatározni a nem megfelelő takarítás globális problémáját. Didier Pittet professzor hozzátette, hogy az egészségügyi higiénia komplexitása miatt a kezek és a környezet fertőtlenítése egyaránt fontos a fertőzések megelőzésében.

Edmée Bowles, holland klinikai mikrobiológus szerint Európában évente 4,1 millió fertőzés és 90 ezer haláleset köthető a nem megfelelően fertőtlenített egészségügyi intézményekhez. A fertőtlenítés egyik ismert módja az UV-fertőtlenítés, amely gyors és vegyszermentes, de a hatékonyságát a távolság és a szög miatt árnyékolt területeken romlik.

Gyakoriak a kórházi hiányosságok

Egy felmérés szerint a vizsgált kórházak jelentős részében hiányosságokat találtak a takarítás terén, például nem megfelelő felmosók, veszélyeshulladék-elkülönítés hiánya, nyitott szemétlerakók és a takarítószemélyzet hiányzó menedzsmentje.

Komplexebb folyamat a takarítás, mint gondolnánk

Brett Mitchell, ausztrál klinikai kutatási szakértő szerint a takarítás összetett folyamat, amely magában foglalja az emberi viselkedést, a tanulmányokat és a takarítás szerepeit. A hatékonysághoz szükséges a megfelelő tervezés, oktatás és kommunikáció.

Fenntarthatóság a takarításban

Clare Nash, brit egészségügyi termékszakértő szerint az egészségügyi szektor jelentős karbonkibocsátó, és a takarítás során is figyelembe kell venni a környezeti hatásokat. A körforgásos gazdaság és az újrahasznosítás kulcsfontosságú a takarítás környezeti lábnyomának csökkentésében.

A mesterséges intelligencia lehetőségei

A mesterséges intelligencia és a robotika alkalmazása forradalmasítja a takarítóipart, lehetővé téve az autonóm gépek bevetését, amelyekkel növelhető a hatékonyság és csökkenthetők a költségek. Zalka Péter, a B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének vezetője szerint az AI technológia alkalmazása elősegítheti az innovációt és hozzájárulhat egy fenntarthatóbb munkafolyamat megvalósulásához. Az AI és a robotika alkalmazása az egészségügyi takarítás terén is jelentős előrelépést jelenthet, hiszen a mesterséges intelligencia segítségével a takarítási folyamatokat optimalizálhatjuk, és csökkenthetjük az emberi hibák lehetőségét. Csányi Péter szerint az AI drasztikusan megváltoztatja azt, hogyan élünk, hogyan dolgozunk, és milyen képességekkel kell rendelkeznie a munkavállalóknak, ami a takarítóiparra is hatással van. Az AI eszköz, és nem cél, de kiábrándulás is jöhet a következő időszakban, nem mindegy, hogy ki milyen hatékonysággal használja ki a technológiában rejlő lehetőségeket.