A jövő humanoid robotjai: érzelmeket kifejező gépek az oktatásban és egészségügyben

A kínai Ex-Robots vállalat forradalmi fejlesztéseket hajt végre a humanoid robotika terén, olyan gépeket alkotva, amelyek képesek az emberi arckifejezések és érzelmek utánzására. Ezek a robotok jelenleg múzeumokban találhatók, de a tervek szerint hamarosan az oktatás és az egészségügy területén is megjelenhetnek.

A Talian városában működő Ex-Robots vállalat mérnökei olyan robotokon dolgoznak, amelyek az emberi mimika és érzelmek kifejezésére képesek, ezzel új szintre emelve a mesterséges intelligencia alkalmazását. A Reuters leírása szerint a gyár szürreális látványt nyújt: a padlón szilikonmaszkok, karok és lábak hevernek, míg a polcokon test nélküli fejek sorakoznak, és a falakat a jövő humanoidjainak tervei díszítik.

Li Boyang, az Ex-Robots vezérigazgatója szerint a humanoid robotok fejlesztése a robotika egyik legkomplexebb feladata. A vállalat célja, hogy az AI képes legyen az érzelmek felismerésére és kifejezésére, ehhez pedig nyílt forráskódú alapmodelleket és algoritmusokat használnak. A bemutatón egy humanoid robot képes volt utánozni egy dolgozó arcmozgását, például mosolygást és nyelvnyújtást, amit a fejben elhelyezett apró motorok tettek lehetővé.

A humanoid robotok gyártási ideje két héttől egy hónapig terjedhet, az áruk pedig 1,5 millió jüantól (kb. 75,5 millió forint) 2 millió jüanig. Jelenleg főként múzeumokban kiállított robotok egyike éppen az Ex-Robots gyárával egy épületben található múzeumban tekinthető meg.

Li Boyang szerint a jövőben a humanoid robotok fontos szerepet kaphatnak az egészségügyi és oktatási területeken. Kutatások folynak például az érzelmi és pszichológiai zavarok kezelésére és szűrésére, valamint úgy véli, hogy a robotok érzelmi interakciója széles körben alkalmazható lesz a szolgáltatási területeken, különösen a gyermekkel kapcsolatos feladatokban.