Az Apple bemutatta az Apple Intelligence-t, Elon Musk nyilvános kirohanást rendezett

Az Apple Intelligence, az Apple első saját mesterséges intelligenciája, amely forradalmasítani fogja az iPhone, iPad és Mac készülékek használatát. Az új MI képes szövegek elemzésére, módosítására, generálására, képek és emojik készítésére, valamint bonyolult többlépcsős műveletek elvégzésére.

Az Apple a 2024-es Worldwide Developer Conference nyitóeseményén, június 10-én este mutatta be az Apple Intelligence-t, amely a cég első saját mesterséges intelligenciája. Az új fejlesztés jelentős változásokat hoz az iOS, iPadOS, macOS, watchOS, tvOS és a visionOS operációs rendszerekben, és új korszakot nyit az okostelefonok történetében.

Az Apple Intelligence négy fő területen nyújt forradalmi újításokat. Először is, mint nagy nyelvi modell, képes szövegeket generálni, összefoglalni és átfogalmazni. Másodszor, képgenerátorként is funkcionál, lehetővé téve új képek létrehozását szöveg alapján, meglévő képek módosítását, és egyedi emojik, úgynevezett genmojik készítését. A genmojikat az Apple ökoszisztémáján belül ugyanúgy használhatjuk, mint a hivatalos emojikat.

A harmadik területen az Apple Intelligence képes értelmezni a készülék előtt álló feladatokat és kontextusában kezelni az utasításokat. Az új generációs Siri például képes lesz összekapcsolni a kérdéseket és válaszokat, így egyszerűsítve a felhasználói interakciókat. Negyedikként, az MI személyre szabott ajánlásokat képes tenni, hozzáférve a készüléken tárolt adatokhoz, így válaszolva olyan specifikus kérésekre, mint például egy bizonyos podcast indítása vagy fájlok megjelenítése egy adott személytől.

Az Apple kiemelt figyelmet fordít az adatbiztonságra, így az Apple Intelligence által végzett műveletek a készülékeken belül történnek, nem a felhőben. Azonban a brutális nyers erőigény miatt az Apple Intelligence csak az iPhone 15 Prón, az iPhone 15 Pro Maxon, valamint az M-szériás chippel rendelkező iPadeken és Maceken lesz elérhető.

Az Apple együttműködik az OpenAI-vel, így az iPhone-tulajdonosok ingyenesen használhatják a ChatGPT-t és a GPT-4 modellt, amelyek beépítésre kerültek Siribe és az Apple Intelligence-be. Amennyiben egy kérdésre a ChatGPT jobban tud válaszolni, Siri felajánlja, hogy az OpenAI asszisztensét használja a válaszadáshoz, de csak a felhasználó beleegyezésével. A későbbiekben lehet majd választani más modellt is, például a Google Geminit.

Az Apple Intelligence még fejlesztés alatt áll, és az iOS 18, iPadOS 18 és macOS Sequoia ősszel várható megjelenésekor csak béta fázisban lesz elérhető. A teljes funkcionalitás 2025-ben válik elérhetővé, és kezdetben csak angol nyelven lesz használható. Az Apple Intelligence első végleges verzióját jövőre várják.

A WWDC eseményen bejelentett megállapodás azonban nem mindenki számára jelentett örömhírt. Elon Musk, a Tesla és SpaceX vezérigazgatója, nyilvános kirohanást rendezett a Twitteren közzétett posztokban, amelyekben kifejtette, hogy biztonsági kockázatot lát az Apple és az OpenAI közötti megállapodásban. Musk azzal fenyegetőzött, hogy kitiltja az iPhone-okat a vállalataiból, és kritizálta az Apple-t, hogy "fogalma sincs arról, hogy valójában mi történik, miután átadják a felhasználók adatait az OpenAI-nak". A Tesla vezérigazgatója korábban összeütközésbe került az OpenAI-jal, és saját AI-cégét, az xAI-t indította el, amelyet az OpenAI versenytársának szán. Musk márciusban beperelte az OpenAI-t, azzal vádolva, hogy az a profitot az emberiség érdekei elé helyezi.

Musk szerint ha megtörténik az integráció, a cégeit meglátogatóknak le kell adniuk az Apple-eszközöket a bejáratnál, ahol egy Faraday-kalitkában fogják tárolni a kütyüket. A milliárdos odáig ment, hogy az Apple vezérének, Tim Cooknak is odakommentelt a tweetje alá, ahol azt írta: hátborzongató kémprogram.

A befektetők szempontjából érdekes információ, hogy az Apple Intelligence egyelőre csak az iPhone 15 Pro és Pro Max készülékeken lesz elérhető, és a majd ősszel megjelenő új, 16-os szérián, szóval akinek régebbi telefonja van, és a legújabb szolgáltatásokat is el akarja érni, annak upgrade-elnie kell, ez pedig az iPhone-eladások felpörgetését is okozhatja. Az iOS 18 operációs rendszer jóval régebbi telefonokra is elérhető lesz, egészen az Xr-ig bezárólag.

A tegnapi bejelentések alapján úgy tűnik, hogy az Apple részben az OpenAI-ra támaszkodva szállna fel a mesterséges intelligencia vonatra, ami a befektetői szempontból vegyes értékelést kapott, mert egyrészt azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb költségek mellett indíthatja el a szolgáltatásait, másrészt viszont kiszolgáltatottabbá válik egy külsős cég felé, pedig ez az Apple-re nagyon nem volt eddig jellemző, a fontos fejlesztéseket házon belül tartották, ezzel is védve az ökoszisztémát.

A nagy kérdés az adatbiztonság, mint ahogy arra Elon Musk is felhívta a figyelmet, nagy kérdés, hogy az Apple-felhasználók adatai közül mi kerül ki az OpenAI-hoz. Musk azzal fenyegetőzött a bemutató után, hogy betiltja a cégeinél az iPhone használatát, mert szerinte az ChatGPT miatt nem lesznek biztonságosak.

Láthatólag a befektetők tegnap inkább a negatívumokra fókuszáltak, az Apple árfolyama a WWDC alatt 1,9 százalékot esett, ilyen nagy esésre a 10 korábbi konferencia alatt soha nem volt példa, a 2016-os 1,5 százalék volt eddig a legnagyobb esés. Az Apple májusi bevételjelentésében jelezte, éves szinten 10 százalékos visszaesést tapasztalt az iPhone-eladásokban, ami a legnagyobb 2020 óta, amikor néhány üzemet be is kellett zárni.

Az Apple Intelligence kezdetben csak angol nyelven lesz elérhető, nem valószínű, hogy azonnal fellendítené a globális iPhone-eladásokat – például Kínában, az Apple egyik legfontosabb piacán. Az első nagyobb frissítési ciklus jövőre fog megtörténni, amikor több nyelvet adnak hozzá, így reálisan ekkor lehet nagyobb ugrásra számítani.