Idegen csillagrendszerben észlelt aszteroidaütközés

Szakértők egy csoportja úgy véli, hogy sikerült aszteroidaütközést megfigyelniük egy idegen csillagrendszerben, a James Webb űrtávcső (JWST) segítségével.

A Beta Pictoris csillagot, mely 63 fényévre található a Földtől, már 20 évvel ezelőtt is vizsgálták a Spitzer űrteleszkóp segítségével, amikor is nagy mennyiségű port észleltek körülötte. A JWST-vel végzett újabb megfigyelések során azonban meglepő módon nem találtak nyomot az anyagról. Christine Chen, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa és kutatócsoportja szerint a por eltűnését a fiatal csillag sugárzása okozhatta, ami eltolta az anyagot, és így az kihűlt, ezáltal már nem volt észlelhető. Ez arra utal, hogy a por jelenléte nem állandó jelenség a rendszerben, és valami kivételes eseménynek kellett bekövetkeznie.

A kutatók feltételezése szerint az eltűnt por mögött aszteroidaütközés állhat. A Beta Pictoris rendszer nagyon fiatal, körülbelül 20 millió éves, és a bolygóformálódás folyamata még mindig zajlik, amely során óriás aszteroidák ütközése révén alakulnak ki a kőzetbolygók. Chen szerint a megfigyelt jelenség lehetőséget ad arra, hogy tanúi legyünk a kőzetbolygók és más égitestek valós időben történő kialakulásának.

A kutatócsoport szerint az ütközés során felszabadult hatalmas mennyiségű por lehetett az, amit korábban észleltek. A Beta Pictoris rendszerben már két kialakult gázóriás ismert, de kőzetbolygóról még nem tudnak a szakértők. A hasonló vizsgálatok fontosak lehetnek a kőzet- és gázbolygók létrejöttének folyamatainak megértésében, valamint abban, hogy megtudjuk, mennyire gyakoriak a Naprendszerhez hasonló csillagrendszerek.

Roberto Molar Candanosa és a Johns Hopkins Egyetem tudósai szerint az aszteroida becsapódása után hatalmas mennyiségű por szabadult fel, körülbelül 100 ezerszer több, mint amikor a Földnek ütközött a dinoszauruszok kihalását eredményező égitest. A kutatók most arra próbálnak választ keresni, hogy a Naprendszerhez hasonló bolygóképződés mennyire ritka, illetve, hogy a Földhöz és az óriásbolygókhoz hasonló égitestek kialakulása mennyire gyakori jelenség. A vizsgálat eredményét az Amerikai Csillagászati Társaság konferenciáján mutatták be.