Az afrikai elefántok nevet adnak egymásnak

Az afrikai elefántok képesek neveket adni egymásnak, amelyeket mély dörmögések formájában kommunikálnak, és ezek a hangok jó távolságból is hallhatóak – számolt be róla az AP egy friss tanulmányra hivatkozva.

A kutatások szerint a bonyolult társadalmi szerkezetekkel rendelkező állatok, mint az afrikai elefántok, nagyobb valószínűséggel használnak neveket, amelyek segítségével könnyebben megtalálják egymást, ha elszakadnak a csoporttól. Ez a képesség különösen fontos a nagyobb családok és csoportok összetartásához.

A tudósok autókkal követték az elefántcsordákat, hogy megfigyeljék, melyik hívásokra reagálnak a példányok. Mivel az elefántok képesek olyan mély hangokat is kiadni, amelyek emberi fül számára nem hallhatóak, a kutatóknak technológiai eszközökre is szükségük volt a hívások rögzítéséhez és elemzéséhez. Habár mesterséges intelligenciát is bevetettek az elemzés során, a kutatók nem tudták pontosan meghatározni, hogy a dörmögések mely részei jelentik az egyes neveket.

A vadon élő állatok körében ritka a nevek használata, korábban csak a delfineknél figyeltek meg hasonló jelenséget. A szakértők azonban elképzelhetőnek tartják, hogy a papagájoknál is előfordulhatnak egyedi nevek.