A qvik forradalmasíthatja a digitális fizetéseket Magyarországon

Magyarországon jelentős átalakulás előtt áll a pénzforgalom, hiszen új elektronikus fizetési ökoszisztéma épül az azonnali fizetési alapinfrastruktúrára. A hazai fejlesztésű és üzemeltetett rendszer gyors, biztonságos, egyszerű és olcsó megoldásokat kínálhat, amelyek elősegíthetik a pénzügyi szektor versenyképességét és a gazdasági növekedést. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint ez az infláció csökkentéséhez is hozzájárulhat. A kormány és az MNB stratégiai kérdésként kezeli a digitális fizetési infrastruktúra fejlesztését, így az új szolgáltatások a fogyasztóknak ingyenesek lesznek, és tranzakciós illetéket sem kell fizetniük.

A pénzforgalmi rendszerek a gazdaság kritikus infrastruktúrái közé tartoznak, és a 2020-as évtized a nagy átmenetek időszaka, amelyben a pénz szerepének újragondolása is kiemelt jelentőséggel bír. A digitalizációban rejlő lehetőségek kihasználása előnyt jelenthet a geopolitikailag egyre töredezettebb világban. Magyarországon az elektronikus fizetési műveletek túlnyomó része nemzetközi társaságok rendszerein keresztül bonyolódik, de az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások, mint a qvik, megváltoztathatják ezt a helyzetet.

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020. március 2-án indult, és az elmúlt négy évben több mint 600 millió átutalást hajtottak végre rajta, amelyek 96%-a 5 másodperces szabállyal együtt 2 másodpercen belül célba ért. A tranzakciók több mint egyharmadát este vagy hétvégén indítják, ami a felhasználói viselkedés megváltozását jelzi.

Idén több új szolgáltatás is érkezik, például 2024. szeptember 1-től minden banki ügyfél képes lesz QR-kód beolvasással fizetni. Az MNB egységes márkát és logót is bevezet, hogy az ügyfelek könnyen azonosíthassák az új szolgáltatásokat. Emellett 2023. szeptember 1-jétől 10 millió forint helyett 20 millió forintig lehet az AFR-en keresztül átutalni, 2024. április 1-jén elindult a fizetési kérelmek kötelező elfogadása, 2024. június 30-án meg fog jelenni az MNB mobilbanki ajánlása, és 2024. szeptember 1-jétől elindulnak az egységes adatbeviteli módon való fizetések és az egységes kifogáskezelés.

A qvik, amely a QR-kódos fizetési megoldásra utal, és a gyorsaságra is céloz, egy teljesen új fizetési ökoszisztéma része lesz. A fogyasztók ősztől kezdődően egyre több helyzetben találkozhatnak majd az új névvel és logóval. A qvik bevezetése jelentős előnyökkel járhat a pénzforgalmi piac szereplői és a magyar gazdaság számára. A magas piaci koncentrációt csökkentheti, és versenyképes árazást kínálhat a kártyás fizetésekkel szemben.

Az MNB a qviktől jelentős változást vár a hazai pénzforgalmi piacon, és arra ösztönzi a bankszektort, hogy alakítson ki versenyképes qvik szolgáltatásokat. A hazai vállalatoknak aktívan kell keresniük qvik elfogadást nyújtó szolgáltatókat, hogy kihasználhassák a kedvezőbb elfogadói díjakat, amelyek hozzájárulhatnak a nemzetgazdaság fejlődéséhez. A kereskedők és szolgáltatók számára a qvik tranzakciók azonnali elszámolást tesznek lehetővé, ami különösen a kis- és középvállalkozások számára előnyös, mivel a qvik alapú fizetések ellenértékét azonnal megkapják, ellentétben a kártyás fizetésekkel, amelyek ellenértékéhez jellemzően 1-2 nappal, hétvégi vásárlásoknál akár 4 nappal később juthatnak hozzá.

A jegybank alelnöke szerint a qvik jelentősen átrendezheti a jelenlegi erőviszonyokat a hazai pénzforgalmi piacon. Ehhez azonban szükséges, hogy a fizetési megoldást minél többen használják rutinszerűen. Az MNB a GIRO-val közösen megvalósította és mindenkinek elérhetővé tette az alapinfrastruktúrát, valamint az erre épülő szolgáltatások szabályozási kereteit is. A kormányzat jelentős ösztönzőt adott azáltal, hogy a qvik tranzakciókat törvényileg ingyenessé tette a lakosság számára. Most a bankszektoron, kereskedőkön és a fogyasztókon a sor.

Az Azonnali Fizetési Rendszer és az erre épülő qvik szolgáltatások minden hazai pénzforgalmi szolgáltató számára esélyt jelentenek arra, hogy növelje piaci részesedését és erősítse ügyfélkapcsolatait.