A legendás Telecaster gitár története

A Fender Telecaster gitár, amelyet gyakran csak "Tele"-nek neveznek, idén ünnepli hetvenedik születésnapját. Ez a hangszer nemcsak az első sorozatban gyártott tömörtestű elektromos gitár, hanem egy olyan ikon is, amely meghatározta a rockzene hangzását.

A Telecaster elődjének tekinthető a Rickenbacker által 1937-ben szabadalmaztatott elektromos gitár, amelyet a cég társalapítója és fejlesztője, a húszas években alkotta meg. Leo Fender, aki könyvelőnek tanult, de rádiószerelőként dolgozott, és Clayton Orr „Doc” Kaufmann társaságában fémhangszereket épített, a K&F márkanév alatt kezdte meg a gitárkészítést. Doc Kaufmann korábban a Rickenbacker vezető tervezőjeként dolgozott, és ő alkotta meg a világ első mechanikus vibrátóját.

A villanygitár-gyártásban a Gibson is részt vett, amikor piacra dobta az F-5 mandolint. A gitárosok akkoriban a big bandekben gyakran csak látványelemként szolgáltak, mivel a fém- és rézfúvósok hangereje mellett alig hallatszottak. A National és a Dobro konstruktőrei fémborítást helyeztek az akusztikus gitárokra, míg a Gibson és a Gretsch elektromos hangszedőkkel kísérletezett.

Leo Fender, aki nem volt muzsikus, üzleti szempontok alapján közelített a hangerősítéshez. Egyszerűbbnek találta deszkából gitárokat gyártani, mint a hagyományos módon formálni és ragasztani a faanyagokat. George Fullerton, aki erősítők javítására szerződött, de tudott zenélni, 1948-ban csatlakozott Fender projektjéhez. Ők együtt készítették el az Esquire modellt 1950-ben.

Az Esquire egyetlen hangszedővel rendelkezett, amelyet egy acéltok védett. A hangszert kezdetben lenézték, és hólapátnak gúnyolták, de hamarosan kapott egy második, nyaki hangszedőt, és a Broadcaster nevet. A Gretsch már gyártott Broadcaster nevű dzsesszgitárokat, így a Fender kénytelen volt megváltoztatni a modell nevét. Azokat a gitárokat, amelyekről letörölték a Broadcaster logót, ma Noscaster néven ismerik. Végül a Telecaster név mellett döntöttek.

A Telecaster hangzása meghatározóvá vált az elektromos blues, a rock and roll, és a beat zenében. Olyan legendás gitárosok választották ezt a hangszert, mint Muddy Waters, Albert Collins, Roy Buchanan, Keith Richards, Rick Parfitt, Francis Rossi, Andy Summers, Hugh Cornwell, Joe Strummer, Graham Cox, Johhny Buckland, és Jimmy Page, aki a Led Zeppelin több híres dalát is Telecasteren játszotta.

Magyarországon a Telecaster legismertebb játékosai közé tartozik Nagy Ádám (Roy és Ádám) és Pulius Tibor (Supernem), akik szerint a Telecaster az egyik legkorábbi, legletisztultabb hangú és formájú hangszer, amelynek jelentős történelme van.