A csontkovácsolás szellemi eredete

A csontkovácsolás eljárását egy 19. század végi kanadai férfi, Daniel David Palmer dolgozta ki, állítása szerint egy halott orvos szelleme által kapott inspiráció révén. Palmer életét számos legendák övezik, és sok esetben nehéz megkülönböztetni a valóságot a mítoszoktól. Egyik ilyen legendás történet szerint a csontkovácsolás ötletét egy szeánsz során kapta meg egy elhunyt orvos szellemétől.

Palmer önéletrajzi tankönyvében említést tesz arról, hogy az első ismereteit a kiropraktikáról egy Dr. Jim Atkinson nevű, már elhunyt orvostól szerezte, aki állítólag már 50 évvel korábban ismerte és népszerűsíteni próbálta a kiropraktika elveit. Palmer a spiritualizmus híve volt, és korábban mágneses gyógyítással foglalkozott, amelynek során úgy vélte, hogy képes áramoltatni a gyógyító mágneses energiát a beteg testén keresztül.

A polgárháború utáni Amerikában a spiritualizmus nagyon elterjedt volt, és Palmer is ebben az időszakban kezdett el foglalkozni a spirituális gyakorlatokkal. Felesége, Abba Lord, aki magát tisztánlátó orvosként, médiumként és pszichés gyógyítóként aposztrofálta, valószínűleg ő vezette be Palmert a spiritiszta gyakorlatok világába.

A kiropraktika támogatói szerint nem szabad Palmer spiritiszta hiedelmeivel igazolni a csontkovácsolással szembeni kritikákat, hiszen más híres tudósok, mint Pasteur és Edison is hívei voltak a spiritizmusnak, bár ők nem állították, hogy szellemektől származnak az ötleteik. A csontkovácsolás módszerét azonban az 1800-as évek óta nem sikerült tudományosan igazolni, és a gyakorlatot végző kiropraktőrök gyakran úgy kommunikálnak, mintha orvosok lennének, ami félrevezetheti a betegeket.

Palmer életének több szakaszát is legendák övezik, és van, aki szerint ő maga is tudta, hogy a kiropraktika nem működik. Halálának körülményei is homályosak, állítólag vagy tífusz, vagy saját fia okozta halálát, aki autóval elütötte.

Palmer a kiropraktika alapjait valószínűleg Andrew Stilltől tanulta, aki az oszteopátia atyja volt. A csontkovácsok ma is azt állítják, hogy a betegségek 90 százalékát a csigolyák elmozdulása okozza, és a gerincmanipulációval szinte minden gyógyítható, bár ez az állítás tudományosan nem igazolt.

A csontkovácsolás alkalmazása potenciálisan veszélyes is lehet, különösen a fej és a nyak körüli ízületek manipulálásakor. 2017-ben egy brit férfi halt meg egy csontkovácskezelés után, miután lebénult és több ponton megsérült a gerince, és 2022-ben egy brit nő kapott stroke-ot egy kezelés után. Egy 2010-es kutatás szerint a csontkovácskezelések utáni halálozások száma jóval meghaladja az eljárás előnyeit.

: The Los Angeles Times, IFL Science, Chiropractic Journal of Australia, Journal of Chiropractic Humanities, Chiropractic For Students and Practitioners, The Guardian, Bizarre Medical Ideas, Index, Egészségkalauz, International Journal of Clinical Practice