A Microsoft változtatásokat eszközöl a Windows 11 Recall funkcióján

A Microsoft nemrég bejelentett Windows 11 Recall funkciója, amely képes a felhasználók tevékenységeinek öt másodpercenkénti képernyőmentésével nyomon követésére, megosztó fogadtatásra talált, és a cég változtatásokat tervez a beállításokban.

A Windows 11 Recall lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hónapokra visszamenőleg megtaláljanak bármilyen fájlt, tevékenységet vagy szöveget a gépükön. Az adatvédelmi szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki a funkcióval kapcsolatban, mivel alapértelmezés szerint be van kapcsolva. A Microsoft szerint a funkció előzetes verzióban érhető el, kikapcsolható, és a titkosított pillanatképeket lokálisan tárolja, így azok nem kerülnek fel a felhőbe.

A hwsw információi szerint a Microsoft a kritikákra reagálva bejelentette, hogy módosításokat fog végrehajtani a Recall beállításain. A felhasználók így "egyértelműbb" és átláthatóbb módon dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e a képernyőképek mentését, ami a jövőben alapértelmezett beállításként ki lesz kapcsolva.

A cég továbbá bejelentette, hogy számos komoly biztonsági intézkedést is implementálnak. Kötelezővé válik a Windows Hello regisztráció a Recall használatához, és a funkció használata külön hitelesítést (PIN, biometrikus azonosító) igényel majd. Emellett a keresési index adatbázisa is titkosítottá válik. Ezek a változtások valószínűleg a jövőbeli vizsgálatok elkerülése érdekében születtek meg, tekintettel arra, hogy a brit adatvédelmi felügyelőség vizsgálatot indított az új funkcióval kapcsolatban.