Művész-e az, akinél egy gép jobbat alkot?

A mesterséges intelligencia fejlődésével számos szakma kerül veszélybe, így a kreatív alkotás és -tervezés is. Szalai Dániel vizuális alkotóművész szerint az AI segíthet a monoton munkafolyamatok kiváltásában és új lehetőségeket nyithat meg, de a hús-vér művészt sosem fogja tudni kiváltani.

Ma már a koncertek szerves részét képzik a hatalmas ledfalak, a kivetítők, különféle vizuális látványelemek. Az AI megjelenése az alkotói közegben is érezhető, de egyelőre még csak eszközszinten van jelen. Szalai Dániel, aki többek között Majka, ByeAlex és a Carson Coma színpadi látványával is dolgozott, az AI-t főképp ötletelésre és a monoton munkafolyamatok részeinek kiváltására használja.

Szalai Dániel szerint az AI segítségével gyorsabban mutathat alternatívákat az előadóknak, így időt tud spórolni. A technológia lehetővé teszi például, hogy egy kézzel rajzolt animációban változatos hópelyheket generáljon, vagy egy 3D-s térben lévő lámpa ütemre történő villogását és pozícióját automatizálja.

A mesterséges intelligencia folyamatosan fejlődik, és Szalai Dániel szerint már képes olyan dolgokra, amire fél éve még nem volt. Az AI-t témaalkotásban és kompozíció megalkotásában is használja, de hangsúlyozza, hogy az emberi kreativitásra és látásmódra továbbra is szükség van.

Az anyagi oldalról megközelítve, az AI időt és pénzt képes megspórolni, de a megrendelők gyakran tévesen gondolják, hogy másodpercek alatt lehet kész anyagokat varázsolni. Szalai Dániel szerint az AI még nem helyettesítheti teljes mértékben az emberi tényezőt.

A technológia jövőbeli fejlődése számos változást hozhat, de Szalai Dániel úgy véli, hogy a gőzgép feltalálásához hasonlóan, az AI is az emberiség javát szolgálhatja. A művész úgy látja, hogy a művészek munkáját veszi el legutoljára az AI, de a hús-vér művészt sosem fogja tudni kiváltani.

(Borítókép: Majka koncert 2024. március 23-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)