3D nyomtatóval készült faházakkal oldanák meg a lakhatási válságot

A 3D nyomtatás terjedése az építőiparban is érzékelhető, ahol már nem csak betonból, hanem fából is képesek házakat építeni, ami forradalmasíthatja a lakhatási válság kezelését.

A 3D nyomtatásnak köszönhetően ma már lehetséges szinte bármit, minden apró részlettel együtt, pontosan megtervezni és megvalósítani, ami az építőiparban is új lehetőségeket nyit meg. Az Egyesült Államokban és Mexikóban már lakóövezetek épülnek fel rövid idő alatt ezzel a technológiával, és Ukrajnában egy lebombázott iskolát is így építettek újjá.

A Maine-i Egyetem Advanced Structures and Composites Center (ASCC) ügyvezető igazgatója, Habib Dagher szerint az embereknek nehézséget okoz otthon találni, mivel a lakások drágák, a szakemberek hiányoznak, és az alapanyagok megfizethetetlenek. Az ASCC bemutatta a világ legnagyobb polimer 3D nyomtatóját, amely olcsóbb és hatékonyabb alternatívát kínálhat az otthonteremtéshez.

A 3D nyomtatás korábban főként betonnal dolgozott, de az ASCC által bemutatott új nyomtató, a "legnagyobb polimer 3D-nyomtató prototípus", már faanyagból is képes házakat készíteni. A "BioHome3D" nevű, 55 négyzetméteres családi ház, amely a világ első, 100 százalékban bio 3D nyomtatott otthona lett, helyi farostból és biogyanta anyagokból épült fel.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy nem csak a falakat, hanem a padlót, a tetőt és a falakat is 3D nyomtatással készítsék el, ellentétben a betonból készült házakkal, amelyeket csak helyszínen lehet nyomtatni. A faanyagból készült elemek könnyen mozgathatók és összeilleszthetők, így a technológia bármilyen időjárási körülmények között használható.

A 3D nyomtató akár 29 méter hosszú, 9 méter széles és 5 méter magas objektumokat is képes előállítani, és óránként akár 226 kilogrammnyi anyagot nyomtatni. A cél az, hogy 450 kilogrammnyi anyagot tudjanak egy óra alatt nyomtatni, amivel 48 munkaóra alatt elkészülhetnek az otthonok.

A technológia bevezetése azonban nem mentes a kihívásoktól, hiszen a faanyagok nyomtatása során a törmelék és por miatt a gép leállhat. Mivel korábban még nem készültek így fából épületek, a tapasztalatok hiányoznak, de a technológia így is jelentős előrelépést jelenthet a lakhatási válság és az építőipar számára.