Vidnyánszky Attila Marx Tőkéjét rendezi, Vecsei H. Miklós a Nemzeti Színházhoz igazol

A Nemzeti Színház következő évadában Vidnyánszky Attila igazgató hét új bemutatót tervez, köztük Marx Tőkéjének színpadi adaptációját, és Vecsei H. Miklós is csatlakozik a társulathoz.

A tavaly novemberi súlyos színpadi baleset, amelyben Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyosan megsérült, és több színész, köztük Udvaros Dorottya távozása után Vidnyánszky Attila először beszélt a Nemzeti Színház jövő évadának terveiről. Az igazgató elmondta, hogy a társulat átalakulása természetes egy tizenegy évig tartó közös munka után, és hogy a távozók többsége továbbra is szeretné vinni a szerepeit a Nemzetiben.

Vidnyánszky két darabot is rendez a következő évadban: az egyik a Szarka Tamás műve alapján készülő Esthajnal című zenés darab, a másik pedig Marx Tőkéjének színpadi adaptációja, amely már beregszászi időszakában kezdte foglalkoztatni a kommunista munkásmozgalom teoretikusának műve miatt. A Tőke drámai potenciálját már akkor észrevette, amikor felfigyelt annak „drámai potenciáljára”.

A Nemzeti Színház magazinjában megjelent interjúban Vidnyánszky a Tőkéről úgy nyilatkozott, hogy a pénz, a tőke és az osztályharc olyan fogalmak, amelyek megszemélyesítve egy drámát írnak le, és egy bohózati elemekkel átszőtt haláltáncot is említett. A színlapon szereplő ismertető szerint A tőke „tragikus félreértések tömegének alapja, felismerései egy testet és lelket megnyomorító ideológiát hívtak életre. Miért nem tudunk szabadulni ettől a vallásellenességgel átszőtt gondolkodásmódtól?”.

Vecsei H. Miklós, aki korábban a Vígszínház színésze volt és a Semmelweis-film főszerepében is látható volt, a holokauszt 80. évfordulójára egy Radnóti Miklós-esttel készül a Nemzetiben. Vidnyánszky szerint Vecsei lesz a harmadik olyan társulati tag, aki nemcsak színészi feladatokat lát el, hanem a színház sokszínű, nyitott építésében is részt vesz.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatója, Fejes Szabolcs Molnár Ferenc Liliomját fogja rendezni, és több külföldi rendező is lehetőséget kap, köztük a román Silviu Purcărete, a bolgár Diana Dobreva és a belga Jan Fabre.

A balesetre is kitértek az interjúban, amelyet Vidnyánszky hatalmas traumának nevezett. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó hiányát elsősorban személyiségük miatt érezték meg, és a baleset miatt át kellett szervezniük a teljes évadot, ami miatt több bemutató is elmaradt.