Pápa, Mosonmagyaróvár, Hajdúböszörmény: ott bukott a Fidesz, ahol a legkevésbé sem számítottunk rá

Az idei önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP jelöltjei váratlanul gyengébben szerepeltek néhány kis- és közepes városban, miközben a nagyobb városokban vegyes eredményeket értek el.

A politikai előrejelzésekkel ellentétben a Fidesz-KDNP jelöltjei nemcsak a fővárosban és a nagyobb megyei jogú városokban, hanem néhány kis- és közepes városban is veszítettek. Összesen 59 olyan város van Magyarországon, ahol a lakosság száma meghaladja a húszezret, és ebből 26 megyei jogú város. A kormánypártok négy nagyvárosban nyertek, ahol korábban ellenzéki polgármester volt, de három várost elveszítettek, ahol korábban beágyazott pozícióban voltak.

A középvárosok körében öt olyan város van, ahol eddig Fidesz-polgármester irányított, de mostantól nem: Fót, Hajdúböszörmény, Mosonmagyaróvár, Orosháza és Pápa. Csak egy várost, Gyöngyöst sikerült elhódítaniuk.

Pápán, ahol a rendszerváltás óta csak két Fideszhez kötődő polgármester volt, most Grőber Attila nyert, míg az eddigi polgármester jelentős hátrányban maradt. Mosonmagyaróváron, a Fidesz egyik erős megyéjében, a polgármester-választáson a független és ellenzéki támogatással induló Szabó Miklós győzött. Hajdúböszörményben a korábbi polgármester, Kiss Attila a szavazatok kevesebb mint felét kapta meg, szemben a civil jelölt Göröghné Bocskai Évával.

Orosházán a Fidesz-KDNP-s Dávid Zoltán helyett Raffai János nyert, míg Fóton a korábban szoros versenyben alulmaradt Merkwart Krisztián diadalmaskodott. Gyöngyösön, ahol a baloldal 2010 után ismét vereséget szenvedett, a Fideszes Szókovács Péter nyerte el a polgármesteri posztot.

Végül, az összesített eredmények alapján az 59 nagyvárosból és középvárosból 27-nek lesz ősztől fideszes polgármestere, 26-nak ellenzéki, a többit pedig civil vagy független polgármesterek vezethetik.