Változékony időjárás várható hétfőn

Hétfőn erősen változékony időjárásra kell számítani Magyarországon, ahol meleg hőmérsékletek, heves esőzések és erős széllökések várhatók. Az ország jelentős részén narancs riasztás van érvényben zivatar miatt, különösen a keleti részen várható intenzív zivatarok kialakulása.

Az egész országban szórványos záporok, zivatarok és helyenként heves esőzések jelentkezhetnek több hullámban, melyeket a Szaharából érkező porfelhők átszűrt napfénye kísérhet. A napközbeni hőmérsékletek 27 és 32 fok Celsius között alakulnak, északon és északnyugaton azonban már inkább 25 fok körül, vagy az alatt alakulhat több ponton is. Az esti órákban a hőmérséklet 16 és 22 fok Celsius közé hűl le, Budapesten késő este 18 fok körüli értéket mérhetünk.

A viharok környékén különösen erős széllökésekre kell számítani, amelyek a Kisalföldön még tovább erősödhetnek. A délről északnyugatra, majd nyugatira forduló szél is megerősödik, ami a látási viszonyokat is befolyásolhatja a por miatt.

A Magyar Meteorológiai Szolgálat által kiadott súlyos időjárási figyelmeztetés szerint különösen a keleti területeken alakulhatnak ki heves zivatarok, melyeket nagy méretű jég, felhőszakadás, erősen viharos szélrohamok kísérhetik. A következő napokban is változékony időre kell számítani, keddre záporok, zivatarok és jégeső várható, főként keleten, némi napsütéssel a délutáni órákban. A hőmérsékletek 13 és 27 fok Celsius között ingadozhatnak, kedden délután 22 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő.

A szerdai nap felhős égboltot hoz, időnként napsütéssel, a déli és a Duna menti területeken nagyobb eséllyel alakulhatnak ki esőzések és zivatarok. A hőmérsékletek hűvösebbek lesznek, a Dunántúl nyugati felén mindössze 17 és 20, máshol 21 és 26 fok Celsius között változhatnak.

A hét további részében is változatos időjárás várható, csütörtökön széles körben kiterjedt csapadékra lehet számítani a nyugati és északnyugati területek kivételével, míg pénteken több napsütés várható elszórt záporokkal keleten. A hőmérsékletek csütörtökön és pénteken 19 és 27 fok Celsius között emelkedhetnek.