Újabb orosz hadihajó veszteség az ukrán drónok által

Ukrán források szerint egy tengeri drón vasárnap elsüllyesztett egy orosz hadihajót, ami egyre inkább úgy tűnik, hogy egy modern Bjkov-osztályú korvett lehetett.

A Telegramon megjelent hírek szerint az ukrán fegyveres erők egy tengeri drónnal találtak el egy orosz hadihajót, amelyet először egy Ropucsa-osztályú deszanthajóként azonosítottak. A Ropucsák gyakori célpontjai az ukrán támadásoknak, és a Fekete-tengeri Flotta hat ilyen hajót használt, további négyet más alakulatoktól vezényeltek a térségbe. Az ukránok eddig három hajót elsüllyesztettek és egyet megrongáltak, de a Konsztantin Olsanszkij, az orosz Jamal és az Azov hajókra mért támadásokról nincs megbízható bizonyíték.

A Crimean Wind később módosította a hajó típusát, mivel a műholdfelvételek alapján a hajó néhány méterrel kisebb volt, mint a Ropucsák. Így arra következtettek, hogy egy Projekt 22160 Bjkov-osztályú hajó lehetett az áldozat.

Moszkva összesen hat Bjkov-osztályú hajóra adott le rendelést, melyeket a Fekete-tengeri flotta kötelékében terveznek alkalmazni. A Viktor Velikij már vízen van, de még nem avatták fel, a Nyikolaj Szipjagin pedig építés alatt áll. A háború kirobbanásakor négy Bjkov-osztályú hajó szolgált a Fekete-tengeren.

A Szergej Kotovot 2023 szeptemberében találta el egy drón, de nem süllyedt el, márciusban azonban elsüllyedt egy újabb dróntalálat következtében. A Pavel Derzsavin állapotáról nincsenek biztos információk, de kérdéses, hogy Moszkva kevesebb, mint egy évvel a támadás után nyílt vízre küldte volna.

A Dmitrij Rogacsev és a hajóosztály névadója, a Vasziloj Bjkov maradhatott tehát az érintett hajók között. Az ukrán védelmi minisztérium nem közölt hírt a találatról, és Moszkva általában minimálisnak írja le a károkat.

A műholdfelvételek alapján egy 94 méter hosszú hajó jelentős olajfoltot eresztett ki magából az Azovi-tenger partján fekvő Jejszk város közelében, ami arra utalhat, hogy valóban egy Bjkov-osztályú hajó lehetett az áldozat.

A 80 fős legénységgel üzemelő Bjkov-osztály modernnek számít, első példányukat 2018-ban adták át. A korvettek feladata a nyílt vízi járőrözés, más hajók védelme és felderítés, fő fegyverzetük egy 76,2 mm-es AK-176MA öntöltő ágyú. Moszkva tervezte, hogy a hajókat Kalibr „cirkálórakéták” indítására is alkalmassá tegye, de erről a fejlesztésről nincsenek megbízható információk.

Eközben az orosz haditengerészet nemzetközi jelenléte is érzékelhető, hiszen két hadihajója, a Varjag rakétahordozó cirkáló és a Marsall Saposnyikov fregatt munkalátogatást tesz az egyiptomi Alexandria kikötőben. Az egyiptomi haditengerészet parancsnokságának képviselőinek részvételével szerdán, Oroszország napja alkalmából fogadást adnak a Varjag fedélzetén. Korábbi bejelentés szerint egy négy hadihajóból álló orosz kötelék, amely az Admiral Gorskov fregattból, a Kazany atomtengeralattjáróból, a Pasin tartályhajóból és a Nyikolaj Csiker mentőhajóból áll, szerdán Havanna kikötőjébe fog befutni hatnapos látogatásra, és a későbbiekben Venezuelát is felkeresi majd.