Új fejezet kezdődhet a magyar politikában

A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd szövetségének sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, Kunkhalmi Ágnes és Dobrev Klára is megszólaltak, új fejezet kezdetét vetítve előre a magyar politikai életben.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint változások várhatóak a magyar politikában, bár annak időtartamát még nem lehet tudni. Gyurcsány a DK-t Magyarország meghatározó szociáldemokrata pártjaként említette, és kiemelte az önkormányzati választásokon elért sikereiket, mint például Nagykanizsán, Pápán és néhány budapesti kerületben. Elismerte azonban, hogy a párt kevesebb képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe (EP), mint amennyit szerettek volna, és hogy a DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség 8 százalék fölött teljesített, ami azt jelenti, hogy két mandátumot szereztek meg, szemben a 2019-es öt mandátummal. Gyurcsány hozzátette, hogy az EP választás alapján az MSZP-DK-Párbeszéd hármasa csaknem negyedannyi szavazatot szerzett, mint az 1,1 millió körüli Tisza párt, és hogy a magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól kezdve szinte kizárólagosan ennek a hármas szövetségnek a kezében van.

Kunkhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke beszélt arról, hogy az orbáni autoriter rendszer ellenére sikerült megőrizni a hazai baloldalt. Kiemelte, hogy az általuk alkotott szövetség az egyetlen Európa-párti erő, és az MSZP-s polgármesterek eredményeit méltatta, hozzátéve, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül. Kunkhalmi köszönetet mondott minden szavazónak és az aktivistáknak, valamint a delegáltaknak, és hangsúlyozta, hogy megőrizték a szabad városok többségét és ezek a települések mutatják meg, miként szeretnének kormányozni. Kunhalmi hozzáfűzte, hogy az önkormányzati választásokon több baloldali városvezető maradt pozícióikban vagy került oda, például Szombathelyen, Pécsen, Szegeden, Szolnokon, Hajdúnánáson és Pakson, valamint Budapesten is megőrizték mandátumaikat.

Dobrev Klára, a szövetség listavezetője szerint az EP-választás eredménye csalódást keltett, mivel több szavazót reméltek meggyőzni. Megjegyezte, hogy az Európai Parlamentben négy magyar párt képviselteti magát, ebből három a jobboldalhoz tartozik. A DK–MSZP–Párbeszéd szövetség a szociális Európa és az Európai Egyesült Államok érdekében kíván tevékenykedni. Dobrev hangsúlyozta, hogy továbbra is erős, szociális Európa képes a magyaroknak jólétet biztosítani, ez az ő hitvallásuk, és erről akarják meggyőzni az embereket a következő hónapokban. Dobrev kiemelte, hogy az EP-ben a magyarok képviseletét 4 párt látja el, 3 jobboldali párt, amelyek nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint amit ők képviselnek.

A sajtótájékoztatót hosszú tapssal zárták, majd a megjelentek levonultak a pódiumról. A főpolgármester-választásról nem tettek említést, mivel annak eredménye Karácsony Gergely és kihívója, Vitézy Dávid között rendkívül szoros volt, így eredményt abban még nem lehetett hirdetni. Végül rendkívül szoros küzdelem után Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum jelöltje nyerte a főpolgármester-választást mindössze 324 szavazattal. A DK–MSZP–Párbeszéd hármasa az Európai Parlamentben szerzett két mandátumával kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy van-e még helye a politikában Gyurcsány Ferencnek, aki eddig Orbán Viktor ellenpontjaként szerepelt, de az idei választáson Magyar Péter színre lépésével ez megváltozhatott.