Új időszámítás kezdődött a magyar politikában

Török Gábor politológus szerint a vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választás eredményei alapján új helyzet állt elő a magyar politikában, ami új kihívások elé állítja a politikai szereplőket.

Török Gábor öt pontban foglalta össze a választások tanulságait. Elsőként kiemelte, hogy a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen gyenge eredményt, míg egy "nemfideszes" párt, a Tisza Párt, egyedülállóan jól szerepelt, ami új dinamikát teremt a politikai térben. Másodszor, a Tisza Pártot emelte ki, amely a várakozásokat felülmúlva, majdnem egyenrangú ellenfélként léphet fel a Fidesszel szemben a következő időszakban, és maradéktalanul elégedett lehet az eredmények miatt. Harmadik pontként a Fidesz számára a választás nem jelentett teljes kudarcot, de a Tisza Párt erősödése komoly kihívásokat vet fel a kormánypárt számára, különösen azért, mert a Fidesz szinte egy parlamenti kampányt folytatott, erőforrásokban és terepmunkában is.

Negyedik pontként Török Gábor az önkormányzati választások eredményeit elemezte, megjegyezve, hogy bár hasonlóak az öt évvel ezelőttiekhez, fontos városok és kerületek, mint például Törökbálint, cseréltek gazdát. Ötödikül pedig a fővárosi közgyűlést nevezte meg a magyar politika legérdekesebb "inkubátorházának", ahol októbertől izgalmas taktikázások várhatók, és olyan téttel bíró taktikázások várhatók, amelyekre nagyon régen volt példa idehaza.

Az európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 44,61 százalékos eredménnyel győzött, ami jelentős visszaesést jelent a korábbi választásokhoz képest, és európai parlamenti választáson még soha nem szerepeltek ennyire rosszul. A Tisza Párt a második helyen végzett majdnem 30 százalékos eredménnyel, ami ellenzéki párt számára 2010 óta a legjobb eredmény. A DK-MSZP-P szövetség a harmadik lett, míg a Mi Hazánk Mozgalom is mandátumot szerzett. A Tisza Párt ünnepélyes eredményváróján Magyar Péter és a párt 7 EP-képviselőt adhat az elkövetkezendő öt évre, illetve a közgyűlésben is összehoztak 10 helyet, ami hangos üdvrivalgással és a "Ria, ria, Hungária" éneklésével párosult a rakparton. Magyar Péter az eredményvárón azt mondta, hogy „ez az orbáni hatalomgyár Waterlooja, a vég kezdete”, és hajnalig táncolt támogatóival.

A Fidesznek ráadásul szembe kell néznie a politikai utánpótlás hiányával is. Ebben a kampányban különösen jól látszott, hogy a kormánypártban nem igazán vannak olyan politikusok, akik végig tudnak hajtani egy kampányt. A Fidesz eredményváróján több olyan szavazóval is beszéltünk, akik megértették a Fidesz taktikáját és Szentkirályi Alexandra visszaléptetése után Vitézy Dávidra szavaztak.

A Fidesznek tehát új kihívásokkal kell szembenéznie, és a Tisza Párt erősödése jelentős változásokat hozhat a magyar politikai életben. Az elkövetkezendő hónapokban várhatóan a Fidesz át fogja irányozni az ágyúit Gyurcsány Ferenctől Magyar Péterre, és a hagyományos ellenzék pártjairól a Tiszára. A Tisza Párt alelnöke földindulásként kommentálta az EP- és önkormányzati választások eredményeit, amelyekkel a pártrendszer újrarajzolódott, és a Tisza Párt látótávolságon belülre került a Fidesszel. Az egykori magyar baloldal atomjaira zúzódott, a DK árnyékkormánya árnyékellenzékké szelídült, és Karácsony Gergely politikai karrierje is kérdésessé vált. Orbán Viktor választásértékelő beszédében a Momentum kiesését említette, ami a párizsi olimpia évében történt.

(Borítókép: Orbán Viktor beszédet mond a Fidesz eredményváróján 2024. június 9-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)