Történelmi mélyponton a Fidesz

„Rég volt ilyen a magyar politikában: egy ellenzéki erő egyedül 15 százalékpontnyira közelítette meg a Fideszt egy országos listás választáson” – írta Sarkadi Zsolt elemző. Az európai parlamenti választáson a kormánypárt 44,61 százalékos eredményt ért el, ami történelmi mélypontnak számít számukra.

A Magyar Péter-féle Tisza Párt 29,74 százalékot szerzett az EP-választáson, ami jelentős változást hozott a politikai térképen. A választás utáni reggelen a kormánypárti hírportálok címlapjait vizsgálva nem találtunk meglepetéseket: Orbán Viktor miniszterelnök beszédéből idéztek, a képek a mérsékelten lelkes fideszes tábort ábrázolták, és a győzelem hatalmas volt a leírások szerint. Budapesten még semmi sem dőlt el, az ország narancsszínű, az ellenzék óriásit bukott – ezek voltak a fő üzenetek.

Érdemes megjegyezni, hogy a Tisza Párt sikere is helyet kapott a cikkekben, bár a választási eredmények minden portál fejlécében szerepeltek.

Az Origó címlapján a harmadik világháború élő közvetítése kapott helyet, a Hirado.hu-n a fideszes vezérkar tapsolását láthattuk, míg a Tények szerkesztőségében a választási eredményeket darabolták fel, rágcsálták meg.

A Hirtv.hu-n arról érdeklődtünk, hogy mindkét választást megnyerték-e, míg a Magyar Nemzetben Cristiano Ronaldo toporzékolását emlegették, ami valójában a 2016-os Európa-bajnoksághoz kapcsolódott. A sport hírek után az időjárás következett, ahol a villámszóró felhőszörnyek helyzetéről tájékozódhattunk.