Román szőnyegárus rabolta ki a nyugdíjasokat

Több magyarországi nyugdíjast is megkárosított egy román szőnyegárus, aki hamarosan vádemelésre számíthat. A férfi többek között egy gyulai mozgásában korlátozott idős asszonyt is megtámadott, és egy debreceni nő lakását is megszerezte.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a gyanúsított 2023. április 4-én délelőtt egy gyulai idős asszonyhoz lépett oda, hazugsággal próbálva rávenni, hogy fogadjon el tőle ajándék szőnyegeket. A férfi azt állította, hogy Törökországban földrengés áldozata lett az üzlete, de néhány szőnyeget sikerült megmentenie, amelyeket most magyar nyugdíjasoknak szeretne adni. Amikor az asszony elutasította az ajándékot, a férfi erőszakkal jutott be a lakásába, és pénzt követelt az állítólagos ajándékért, fenyegetőzve, hogy megfojtja az asszonyt, ha nem kap értéket. A megfélemlített idős hölgy végül százezer forintot adott neki, de a támadó további száztízezer forintot is elvett a pénztárcájából.

A Gyulai Rendőrkapitányság nyomozói a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársaival azonosították a román állampolgárt, elfogatóparancsot adtak ki ellene, és amikor öt héttel később újra Magyarországra jött, el is fogták. A nyomozás során kiderült, hogy a gyulai asszony nem volt az egyetlen áldozat. Egy évvel korábban Budapesten egy 85 éves nőt is megtámadott, aki éppen nyugdíját vette fel. Először négy szőnyeg megvásárlására vette rá, majd további vásárlásra próbálta kényszeríteni, arannyal való fizetésre ösztönözve. A nő ékszereit és közel kétszázezer forintját is ellopva távozott.

A férfi egy másik esetben egy 76 éves debreceni nőt is átvert, akihez bizalmát elnyerve szerződést kötött, és ezzel megszerezte a nyugdíjas közel 30 millió forint értékű lakását. Egy korábbi esetben Hajdúnánáson egy beteg idős férfit is megkárosított, akitől egy arany pecsétgyűrűt csalt ki, fenyegetve, hogy ha a rendőrséghez fordul, megöli. Az idős férfi lakásából további arany ékszereket is eltulajdonított. A rendőrség befejezte a 39 éves román férfi ügyének vizsgálatát, aki jelenleg letartóztatásban van, és az ellene indult eljárás iratait megküldi az ügyészségnek, így hamarosan vádat emelhetnek ellene.