Rejtélyes rádiójelek az űrből

A csillagászok számára rejtélyes rádiójelek érkeznek az űrből, amelyek forrása és jellemzői ellentmondanak a jelenlegi fizikai ismereteinknek.

A tudomány jelenlegi állása szerint az űrből érkező rádiójelek különböző forrásokból származhatnak, de a Sydney-i Egyetem kutatói által észlelt jelenség ellentmond ennek. Az Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) rádióteleszkóp által gyűjtött adatokban találtak rá egy különleges jelre, amely 53,8 percenként ismétlődik, és két különböző állapotban figyelhető meg. Az egyik állapotban a jelek lináris polarizációjúak és 10 és 50 másodperc közötti ideig mérhetőek, míg a másikban a jelek körkörös polarizációjúak és csupán 370 ezredmásodpercig tartanak.

A jelenség vezető kutatója, Manisha Caleb szerint, ha a jelek nem ugyanabból az égi pontból érkeznének, akkor különböző objektumokról származhatnának. A kutatók egyetértenek abban, hogy a jelek nem intelligens életformától származnak, hanem valószínűleg egy neutroncsillagból vagy egy fehér törpéből erednek. Azonban a jel furcsa tulajdonságai miatt ez a magyarázat nem egyeztethető össze a jelenlegi ismeretekkel.

A neutroncsillagok és fehér törpék hasonló égitestek, mindkettő a nagyobb csillagok halálával jön létre, és a csillag eredeti tömege határozza meg, hogy melyik típusúvá válik. A neutroncsillagok ismertek rádiójelek kibocsátásáról, amelyeket az erős mágneses mezők és a gyors forgás következtében keletkező plazmaáramlások generálhatnak. Azonban a 54 percenkénti ismétlődés szokatlan egy neutroncsillag esetében, mivel ezek általában gyorsabban forognak.

A fehér törpék esetében lehetséges az ilyen lassú forgás, de eddig nem voltak ismertek olyan rádiójelek kibocsátásáról, mint amilyeneket most észleltek.

A jel forrásának és jellemzőinek pontos meghatározása továbbra is kihívást jelent a csillagászok számára. A rejtély megoldásában a James Webb űrteleszkóp is segíthet a jövőben, vagy egy újabb, egyértelmű magyarázatot adó jel észlelése.

Az interneten olykor teljesen érthetetlen dolgok kapnak szárnyra, mint például egy egyszerű játék, ahol csak egy banánra kell kattintgatni, de már 137 ezren csinálják. Az ilyen jelenségek népszerűsége és a rejtélyes rádiójelek kutatása is azt mutatja, hogy az emberi kíváncsiság és a rejtélyek iránti vonzódás továbbra is határtalan.