Az orosz drónok szétszedték az amerikai Bradleyt

Az ukrajnai háborúban a kicsi és egyszerű drónok veszélyt jelentenek minden páncélozott járműre, legyen az nyugati vagy orosz gyártmányú. Egy friss esetben orosz UAV-ok egy csoportja egy amerikai M2 Bradley lövészpáncélost semmisített meg, kézigránátokkal megtámadva azt.

Az esetről készült videófelvétel két részből áll, amelyen látható, hogy a drónok gránátokat dobálnak a harcban lévő IFV alá, majd később az elhagyott jármű búvónyílásain keresztül is robbanószereket hajigálnak be. A felvételek közötti események részletei nem ismertek, csupán annyi, hogy a Bradley súlyos károkat szenvedett és a legénység elhagyta a járművet.

A Twitteren közzétett kommentár szerint nem szabad alábecsülni a drónok által ledobott gránátok veszélyét, legyen az egy Bradley, egy T-72-es vagy bármilyen más páncélozott harcjármű. A felhasználó megjegyezte, hogy a járművek biztonságának növelése érdekében célszerű lenne a búvónyílásokat zárva tartani.

Az M2 Bradley-t az ukrajnai konfliktus egyik legjobb lövészpáncélosának tartják, amelyek gyakran az első vonalban harcolnak. Ennek következtében a veszteségek is jelentősek, Ukrajna eddig legalább 84 ilyen járművet veszített el a háború során. Az orosz katonai erőfeszítéseket jelentősen megerősítette a börtönökben raboskodók, köztük női elítéltek besorozása is, akiket a kijevi kormány hasonló módon szabadon engedett és toborzott a harcokhoz.

Az orosz-ukrán háború kezdetén mintegy 30 ezer nő raboskodott orosz börtönökben. A toborzók 2023 őszén kezdtek körbejárni a női büntetőintézetekben, több mint egy évvel azután, hogy hasonló módon kegyelemért és fizetésért cserében a férfi börtönökben is elkezdték szabadon engedni és besorozni a rabokat. A női elítéltek toborzása arra utal, hogy az orosz kormány egyre szokatlanabb megoldásokhoz folyamodik, hogy önkénteseket toborozzon a társadalom perifériájáról, és megpróbálja elkerülni a népszerűtlen kötelező sorozás újabb körét.

Az orosz védelmi minisztérium eddig nem kommentálta a börtöntoborzási programmal kapcsolatos értesüléseket. Az sem ismert, hogy a beszervezett nők milyen szerepet töltenek be a fronton. A szentpétervári börtönökben toborzók tavaly egy évre szóló szerződést ajánlottak a raboknak azért, hogy mesterlövészként, harctéri orvosként és frontvonali rádiósként szolgáljanak, ami jelentős eltérés ahhoz képest, hogy korábban a nők javarészt kisegítő beosztásokat töltöttek be a hadseregben. A börtönök 400 rabja közül körülbelül 40 jelentkezett ekkor szolgálatra. Ők kegyelmet és havi több mint 700 ezer forintnak megfelelő összeget kaptak, ami az orosz minimálbér nagyjából tízszerese.