Vagy össze-vissza beszélt Orbán a békemeneten, vagy Magyarország is belekeveredett a háborúba

A Fidesz választási nagygyűléseként is funkcionáló június 1-i, margitszigeti békemeneten Orbán Viktor több erős állítást tett, többek közt azt, hogy Magyarország csak akkor maradhat ki a háborúból, ha a Fidesz-KDNP szövetség Európa legnagyobb választási győzelmét éri el.

Azonban a valóságban a Fidesz-KDNP listára leadott szavazatok száma, bár jelentős, nem tekinthető Európa legnagyobb választási győzelmének. A kormánypártok a szavazatok 44,62 százalékát szerezték meg, ami másfélszerese a második helyezett Tisza által elnyert 29,69 százaléknak. Európában több párt is van, amely több mint 2 millió szavazatot kapott, de Magyarország kisebb ország lévén ezeket az eredményeket nem feltétlenül érdemes összehasonlítani a Fidesz sikerével.

A máltai Munkáspárt mégis magasabb százalékot, 45,26%-ot ért el az EP-választáson, mint a Fidesz, így ők mondhatják el magukról, hogy „Európa legnagyobb választási győzelmét” érték el ebben a tekintetben. Továbbá, ha a legerősebb párt és a második helyezett közötti különbséget nézzük, Franciaországban és Romániában is akadtak erősebb eredmények a Fidesznél.

Szijjártó Péter, a Fidesz politikusa, a választásokat követően már nem a legnagyobb győzelemről, hanem a Fidesz által EP-választáson valaha kapott legnagyobb támogatásról beszélt. Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy a párt 2 015 000 szavazatot kapott, és hangsúlyozta, hogy a magyar emberek nem kérnek a háborúból, a migrációból és a gender-nyomulásból.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a választások előtt úgy fogalmazott, hogy „az Európa-szerte tapasztalható háborús készülődésben Magyarország az egyetlen, amely határozottan és hangosan a béke oldalán áll”. A választásokat követően pedig köszönetet mondott a választóknak, kiemelve, hogy Magyarország a béke szigete, és a Fidesz Európa egyik legnagyobb arányú támogatottságát élvezi.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke is köszönetet mondott a választóknak, és hangsúlyozta, hogy továbbra is a békére és a Fideszre szavaznak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere szűkszavúan jelentkezett a közösségi oldalán, köszönetet mondva mindenkinek, aki a békére szavazott, míg Orbán Viktor miniszterelnök hasonlóan rövid üzenetben erősítette meg, hogy „Magyarország a békére szavazott!”.

Európában azonban nem mindenhol erősödtek a jobboldali pártok. Finnországban például a baloldal és a zöldek erősödtek meg az európai parlamenti választásokon, ahol a Baloldali Szövetség és a Nemzeti Koalíció nagyarányú győzelmet aratott a nacionalista Finnek Pártja rovására, amely csak 7,6 százalékot kapott. A radikális jobboldali pártok Európa-szerte tapasztalható erősödésével ellentétben a Finnek Pártja kevesebb képviselői helyet szerzett, mint 2019-ben, csupán egy képviselőt küldhet a 720 fős Európai Parlamentbe. A Fidesz Ukrajna-politikáját élesen bíráló Finnek Pártja vezetője, Riika Purra pénzügyminiszter a Fideszről EP-választási vitán azt mondta: „A Fidesz álláspontja Ukrajnáról, Ukrajna megsegítéséről és az oroszpártiságról teljesen hányingert keltő. Semmit nem osztunk ebből.”.