Új karrierlehetőség nőknek az IT szektorban

Az informatikai szektorban rejlő lehetőségek között egyre több nő találhatja meg a helyét, különösen a tesztelői munkakörökben, ahol a dolgozók közel fele nő.

Az informatikai szakmák gyakran magas fizetést kínálnak, és bár sokan „férfi szakmaként” tartják számon, a valóságban ez csupán egy sztereotípia. A PROGmasters IT képzési központ adatai szerint az egyik legkeresettebb informatikai szakmában, a tesztelői munkakörben, a dolgozók közel 50 százaléka nő. Ez a terület kiváló lehetőséget kínál a karrierváltást tervező nők számára, akik a munka mellett is végezhető képzések révén léphetnek be egy kiemelkedő fizetést és karriert ígérő szakmába.

Az Európai Unióban az IKT-iparág mintegy 8,4 millió embernek ad munkát, de a nők aránya csupán 18,5 százalék. Magyarországon ez az arány még alacsonyabb, mindössze 12,3 százalék. Ezzel szemben a tesztelői munkakörökben a nők aránya kiugróan magas, a PROGmastersnél például az elmúlt négy évben végzett tesztelők 47 százaléka volt nő, és a 3-6 éve végzett IT szakemberek már átlagosan bruttó 1,06 millió forintot keresnek.

A tesztelők feladata a programozók által készített alkalmazások és szoftverek hibátlan működésének biztosítása, valamint az ügyfél igényeinek megfelelőségének ellenőrzése. A tesztelők munkája nélkülözhetetlen, hiszen olyan kritikus rendszerek, mint az orvosi vagy repülőgép-karbantartási szoftverek, és távközlési eszközök programjai is az ő felügyeletük alá tartoznak. A tesztelői munkakörben a precizitás és az empátia egyaránt fontos tulajdonságok.

A PROGmasters június 24-én induló online szoftvertesztelő képzéseire most bárki jelentkezhet, aki karriert szeretne váltani. A képzések lehetővé teszik, hogy a résztvevők a manuális tesztelés és a tesztautomatizáció területén naprakész ismereteket szerezzenek. A humán érdeklődésűeknek a junior szoftvertesztelő (manuális) képzés, míg a programozás iránt érdeklődőknek a 2in1 (manuális & automata) tesztelő képzés ajánlott. A sikeres felvételihez felhasználói szintű informatikai ismeretek elegendőek, és a képzés végén nemzetközi képesítést (ISTQB / CTFL) is szerezhetnek a résztvevők, akiknek az elhelyezkedésben is segítséget nyújt a PROGmasters több mint 100 partnercége révén.

Az IT karrier iránt érdeklődők számára a PROGmasters június 13-án, csütörtökön 18 órakor ingyenes, online nyílt napot tart, ahol részletes információkat kaphatnak az induló képzésekről, az elhelyezkedési lehetőségekről, és találkozhatnak a mentorokkal, valamint a korábbi végzettekkel.

Az Eurostat adatai szerint a frissen végzett 20-34 évesek körében Magyarországon 2023-ban 87,9%-os foglalkoztatottsági ráta volt megfigyelhető, ami az EU-ban a hatodik legmagasabb érték. Ez az arány különösen a felsőfokú végzettséget szerzők esetében magas, Magyarországon például 94,7%. A szakképzettséget adó középfokú intézményben végzettek körében is magas a munkával rendelkezők részesedése (83,5%), ami meghaladja az Európai Unió által 2025-re kitűzött 82%-os célkitűzést.