A Moderna bejelentése: Új kombinált vakcina a láthatáron

A Moderna hétfői bejelentése szerint új kombinált vakcinájuk, mely a COVID-19 és influenza ellen nyújt védelmet, erősebb immunválaszt vált ki az 50 évesnél idősebb felnőtteknél, mint a különálló oltások. A vakcina, melyet 2025-re terveznek piacra dobni, biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

A Moderna által alkalmazott hírvivő RNS (mRNS) technológia segítségével kifejlesztett kombinált vakcina nagyobb mennyiségű ellenanyagot generált az idősebb felnőtteknél, mint a jelenleg forgalomban lévő hagyományos influenza elleni vakcinák és a Moderna saját mRNS alapú COVID-19 elleni oltása, a Spikevax. Az mRNS technológia az antigének előállítására használja fel a szervezet sejtjeit, amelyek immunválaszt váltanak ki.

Az új vakcina, melyet mRNS-1083 néven is emlegetnek, hatékonyabbnak bizonyult a GSK és Sanofi által gyártott influenza elleni oltásoknál, amikor két A-törzs (H1N1 és H3N2) és egy B-törzs (B/Victoria) elleni védelmet vizsgálták idősebb felnőtteknél.

A vakcina hatékonyságát mintegy 8000 ember bevonásával végzett vizsgálat két ágában tesztelték. Az egyik csoportban a 50 és 64 év közötti felnőtteknél a GSK Fluarix oltóanyagával, míg a másik csoportban a 65 éves és idősebbeknél a Sanofi Fluzone HD oltóanyagával hasonlították össze. A Fluzone egy kifejezetten idősek számára kifejlesztett nagy dózisú vakcina.

Stephen Hoge, a Moderna elnöke szerint a vállalat célja, hogy az új kombinált oltást 2025 őszére piacra dobja. Hoge hozzátette: "Ha nem 2025-ben, akkor 2026-ban".

A Moderna azt is közölte, hogy az új kombinált oltóanyagot a vizsgálatok során biztonságosnak és jól tolerálhatónak találták, a mellékhatások aránya hasonló volt más vizsgálatban használt vakcinákéhoz. A leggyakoribb mellékhatások az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, fáradtság, izomfájdalom és fejfájás voltak.

A vállalat tervezi, hogy a teljes vizsgálati eredményeket egy közelgő orvosi konferencián teszi közzé.

Az Európai Unió kedden jelentős lépést tett a madárinfluenza elleni védekezésben: szerződést írt alá arról, hogy 15 ország számára több mint 40 millió adag megelőző vakcinát biztosít. Az első szállítmányok Finnországba érkeznek. Az EU 665 ezer adagot kap a CSL Seqirus oltóanyaggyártótól, és további 40 millió oltóanyagra szóló opciót, legfeljebb négy évre. Az adagokat elsősorban azoknak szánják, akik a vírusnak leginkább ki vannak téve, például baromfifarmokon dolgozóknak és állatorvosoknak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az EU-ban június eleje óta nincs aktív eset sem emberekben, sem szarvasmarhákban. Az emberre történő átvitel továbbra is ritka esemény, és eddig nem észleltek tartós átvitelt emberek között.

Forrás: Reuters