Petőfi Zenei Díjak – Majka és Ákos is megszólalt

A közmédia által átadott Petőfi Zenei Díjak kapcsán Majka tömör, de velős kommentárt hagyott közösségi oldalán, amely így szólt: "Viccország…" Majka a hétvégén átadott könnyűzenei elismerésekről gúnyosan annyit írt: „Viccország”. Ákos a poszt alá írt hosszabb választ.

A díjátadón több hazai könnyűzenei előadó és alkotás is elismerést kapott. Ákos harmincéves szólókarrierjének Operában tartott előadása miatt az év koncertje díjat vehette át, ezzel már harmadszor lett Petőfi-díjas és másodszor nyerte el ezt a kategóriát. Ákos a poszt alá írt hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a díjat a tavalyi, jubileumi HARMINC ÉV koncert kapta, amely három évtizedes szólópályájának dalaira épült, a Győri Filharmonikusokkal és a pécsi VoiSingers kórussal adták elő.

Az év együttese címet a Magna Cum Laude érdemelte ki, Gubik Petra az év női előadójának választották, míg a férfiak közül Fehérvári Gábor Alfréd, ismertebb nevén Freddie nyerte el a legjobb férfi előadó címet.

Az év dalának járó elismerést László Evelin kapta a Legényes című számmal, amely A Dal 2024 nyertes produkciója volt, míg Szarka Tamás Otthon vagyunk című dalával „Az év zenei felvétele” díjat szerezte meg.

Majka, aki korábban is kritikusan nyilatkozott a közmédia rádiójával kapcsolatban, ezúttal is éles szavakkal illette az eseményt, amit közösségi oldalán osztott meg. Ákos válaszában kiemelte, hogy „Régóta nem vágyom díjakra, nem ez határozza meg az életemet. Van belőlük egy kazalnyi, eszembe nem jutna küszködni egy újabbért. Számomra a munkámat értő és értékelő közönség visszajelzése a döntő ebben a műfajban”.

Ákos korábban kijelentette, hogy dalszerzőként őt senki sem korlátozza, és piaci műfajban dolgozik, évente száz-százötvenezer érdeklődőnek játszanak, telt házas Budapest Sportcsarnok- és Papp László Aréna-előadásokkal a háta mögött. Habár állítása szerint nem az állam pénzén élősködik, az elmúlt években több alkalommal is kapott támogatást az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt-től, például 2021-ben 40 millió forintot.

A közmédia könnyűzenei díjátadójának értelmét és jelentőségét több kritika is megkérdőjelezi, rámutatva, hogy az MTVA közpénzmilliókat költ egy kevés érdeklődőt vonzó produkcióra. A kultúrában a politikai jobboldalt képviselő zenészeket levitézlett tehetségkutatós haknikirályokból, vörösboroskóla-szagú öreg rockerekből és éneklő minisztériumi dolgozókból álló csoportnak látják, ami felveti a kérdést, hogy a Fidesz hogyan fogja elérni a fiatalokat, ha kulturális értelemben még mindig a múltban él. Ákos a Majka posztja alatti hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az ellenségeskedésnek semmi értelme, és hogy „Emberszámba veszem azt is, aki – ki tudja, milyen impulzusok alapján – elutasít. Akkor is, ha ő engem nem vesz emberszámba. Itt már rég nem rólam van szó, hanem mindannyiunkról”.