A Stranger Things sorozatban feltűnt egy magyar faliszőnyeg

Meglepő részletre bukkant egy magyar néző a Stranger Things című sorozat egyik jelenetében, amelyben a hetvenes évek egyik magyar faliszőnyege tűnt fel.

A Stranger Things sorozatot a Duffer testvérek alkották, és az epizódokban törekedtek a nyolcvanas évek Amerikájának minél hitelesebb megjelenítésére. Ebben a környezetben bukkant fel Németh Éva, a Kádár-kor egyik népszerű textiltervezőjének faliszőnyege. A sorozat berendezője, Lynda Reiss régiség- és garázsvásárok, bolhapiacok, filmes díszletraktárak és online aukciós oldalak felkutatásával gyűjtötte össze a díszletekhez szükséges tárgyakat, így valószínűleg egy az Egyesült Államokba emigrált magyar hagyatéka révén kerülhetett be a sorozatba a faliszőnyeg.

Németh Éva a Szépművészeti Líceum és a Magyar Iparművészeti Főiskola elvégzése után kezdte pályáját, amelyet a Csaba Szőnyegszövő Háziipari Szövetkezettel való együttműködése indított el. Első nagy sikerét az 1968-as Országos Szőnyegpályázaton aratta, ahol első díjat nyert, majd számos további elismerést kapott, köztük a Munkácsy-díjat és a Formatervezési Nívódíjat. Művészete a skandináv szellemiségű, finom rajzú vagy geometriai mintázatú szőnyegekkel és kárpitokkal vált jellegzetessé a hetvenes és nyolcvanas évek magyar textilművészetében.

A sorozatban látható faliszőnyeghez hasonló munkáit több kiadványban is megtekinthetjük, például a "Művészet" 1973/11-es számában, a "Modern Hungarian Textiles" (Budapest, 1974) című kiadványban, valamint a "Németh, Szenes, Szilvitzky (Kőszeg, 1976)" kiállítási katalógusban.