Magyar Péter pártja meglepetést okozott az EP-választáson

A TISZA párt, Magyar Péter vezetésével, váratlan sikert ért el az Európai Parlamenti választáson, ahol a második legtöbb mandátumot szerezték meg. A Fidesz továbbra is vezet, de Dobrev Klára és társai csalódást keltő eredménnyel zártak.

Az Európai Parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP 11 képviselőt küldhet az EP-be, de a figyelem középpontjába Magyar Péter és a TISZA párt került, akik hét mandátumot szereztek, ezzel a második helyen végeztek. Dobrev Klára vezette pártszövetség, az MSZP-DK-Párbeszéd-ZÖLDEK csupán két képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, ami a választási kampányuk során tett ígéreteikhez képest kudarcnak tekinthető.

A szavazatok majdnem teljes feldolgozottsága után kialakult végeredmény szerint a Fidesz-KDNP áll az élen, a TISZA párt a második, míg az MSZP-DK-Párbeszéd-ZÖLDEK a harmadik helyen végzett. A Mi Hazánk párt egy mandátumot szerzett, míg a többi párt, köztük a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), valamint a Jobbik, nem jutottak képviselői helyhez.

A Momentum 3,68 százalékot, az MKKP 3,58 százalékot, míg a Jobbik csupán 1 százalékot ért el a szavazatokból, ami nem volt elegendő az EP-be jutáshoz. Különösen a Jobbik gyenge szereplése tűnik ki, tekintettel korábbi politikai súlyukra.

Az ellenzéki összefogás pártjai számára is csalódást hozott az eredmény, hiszen az MSZP-DK-Párbeszéd-ZÖLDEK szövetség csak két képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Ez azt mutatja, hogy Dobrev Klára és csapata nem volt képes kellőképpen meggyőzni a választókat.

A 2019-es EP-választásokhoz képest jelentős változások történtek a magyar politikai térképen. Akkor a Fidesz-KDNP 13, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd 1, a Jobbik szintén 1 képviselőt küldhetett ki. Magyar Péter megjelenésével és a TISZA párt sikeres szereplésével új dinamika alakult ki a magyar politikában.

Az EP-választás jogi eredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 28-án.

Több a listán szereplő politikus, például Magyar Péter és Toroczkai László már jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumát, így helyettük a listán szereplő más jelölt mehet Brüsszelbe és Strasbourgba. Az előzetes adatok szerint a Fidesz-KDNP, a TISZA párt, az MSZP-DK-Párbeszéd-ZÖLDEK és a Mi Hazánk képviselői közül többek között Deutsch Tamás, Ferenc Viktória, Gál Kinga, Győrffy Balázs, Győri Enikő, Gyürk András, Hölvényi György, László András, Schaller-Baross Ernő, Szekeres Pál, Vicsek Annamária, Dávid Dóra, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga, Kulja András, Lakos Eszter, Tarr Zoltán, Dobrev Klára, Molnár Csaba és Toroczkai László foglalhatnak helyet az Európai Parlamentben.