Választás 2024: Magas részvétel a külképviseleteken

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán a külképviseleteken 87 százalékos volt a részvétel, ahol a névjegyzékben szereplő 21 458 választóból 18 661-en adták le szavazatukat a Nemzeti Választási Iroda hétfő reggeli adatai szerint.

A külképviseleteken a magyarországi lakhellyel rendelkező, de a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok, valamint azok az uniós állampolgárok, akik regisztrálták magukat, voksolhattak a magyar listákra. A legtöbb választópolgár Londonban volt nyilvántartva, ahol a részvételi arány 82,17 százalékos volt. Hágában, Brüsszelben és Münchenben is magas volt a részvétel.

Huszonnyolc külképviseleten minden névjegyzékbe vett választópolgár elment szavazni, többek között Abuja, Accra, Bejrút, és Moszkva városaiban. Ezzel szemben Houstonban, Wroclawban, San Franciscóban és további helyszíneken a részvétel 80 százalék alatti volt.

A külképviseleteken leadott szavazatokat nem helyben számolják össze, hanem az urnákat Magyarországra szállítják, ahol a Nemzeti Választási Iroda végzi el a szavazatok megszámlálását. Az EP-választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg a magyarországi és a külképviseleti szavazások, valamint a levélben leadott szavazatok alapján, legkésőbb június 28-án.