A népszerű színésznő, Lily Gladstone szerint a bennszülött nők gyakran csak rendőrszerepeket kaphatnak

Bizonyos karakterek megformálása adott embertípust igényel, de a színészek származása alapján történő megkülönböztetés 2024-ben már kérdéses. Ezt emelte ki Lily Gladstone, Oscar-jelölt színésznő, aki szerint az amerikai őslakos nőket gyakran csak rendőr szerepkörben képzelik el a rendezők.

A filmiparban hosszú ideig tapasztalható volt a fehér színészek előnyben részesítése a színes bőrű és amerikai őslakos kollégákkal szemben, különösen a főszerepek és a munkalehetőségek tekintetében. A női színészek gyakran hátrányos megkülönböztetés áldozatai voltak a férfi kollégáikhoz képest. Az utóbbi időben azonban a filmekben egyre több figyelmet fordítanak a különböző arányokra, mégis fennáll a megkülönböztetés problémája.

Lily Gladstone, aki egy rezervátumban nevelkedett, kifejtette, hogy szerinte kevés az amerikai bennszülött női szereplő a televízióban. Az őslakosok gyakran kapnak indián vagy rézbőrű jelzőket, amelyek ma már nem mindenki számára elfogadhatóak, például a Washington Redskins NFL-csapatnak is nevet kellett változtatnia, mivel az őslakosok sértőnek találták a rézbőrű kifejezést.

Gladstone szerint az őslakos nőket a filmiparban leginkább rendőr szerepekben szeretik alkalmazni. A Variety által idézett színésznő szerint ez gyakran az egyetlen szerep, amiben szívesen látják az őslakos nőket.

A színésznő komoly fenntartásokkal ment el az A híd alatt című sorozat producereivel való első találkozóra, ahol felajánlották neki Cam Bentland, egy rendőrtiszt szerepét. Bentland karaktere egy bennszülött nő, akit egy fehér rendőr család fogadott örökbe, és a sorozatban egy 1997-es, valós gyilkossági ügyben nyomoz.

Gladstone karrierje során felnézett Dan George-ra, az első észak-amerikai bennszülött színészre, akit Oscar-díjra jelöltek. Ő maga is Oscar-jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában, de a díjat végül Emma Stone nyerte el. A szakértők szerint Gladstone nyerhetett volna, ha a Megfojtott virágok című filmért mellékszereplőként jelölik, nem pedig a főszereplők között.

Gladstone hangsúlyozta, hogy a színes bőrű nőknek nem kell mindig csak támogató szerepeket vállalniuk, mert vezető pozícióban is erősek tudnak lenni.

(Borítókép: Lily Gladstone 2024. május 23-án Cannes-ban. Fotó: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images Hungary)