A világ legnagyobb naperőművének bekapcsolása Kínában

Kínában üzembe helyezték a világ legnagyobb naperőművét, amely egy kis ország energiaigényét is képes kielégíteni. Az északnyugat-hszincsiangi sivatagban fekvő, 13 333 hektáron elterülő létesítmény 3,5 gigawatt kapacitással rendelkezik, és évente várhatóan 6,09 milliárd kilowattóra energiát fog termelni.

A létesítmény az északnyugati ujgur régió fővárosában, Ürümcsi sivatagos területén található, és olyan országok energiaellátását tudná biztosítani, mint Kamerun vagy Laosz. Kína energiapolitikájában kiemelt szerepet kapnak az ilyen jellegű projektek, hiszen az állampárt jelentős összegeket fektet be az energiamix megújításába és a megújuló energiaforrásokra való átállásba.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2023 januári jelentése szerint Kína 2023-ban több napelemet helyezett üzembe, mint a világ többi országa együttvéve 2022-ben. Az IEA előrejelzése alapján Kína jó úton halad afelé, hogy 2030-ra az ország villamosenergia-termelésének majdnem fele megújuló forrásokból származzon, és a nettó nulla kibocsátás célját 2060-ra érje el.

A világ legnagyobb naperőművének helyszínéül szolgáló Hszincsiang régió nem véletlenül vált a megújuló energiatermelés központjává Kínában. A gyéren lakott terület bőséges napsütéssel és széllel rendelkezik, ami ideális feltételeket teremt az ilyen típusú létesítmények számára. Emellett a régió fontos olaj- és ásványkincs lelőhelyként is ismert.