Karácsony Gergely: Budapest nem adta meg magát

Ez egy olyan éjszaka, ami soha nem érhet véget – kezdte hajnali negyed 4-kor a beszédét Karácsony Gergely főpolgármester, hangsúlyozva, hogy Budapest köztársaság marad, nem válik részvénytársasággá.

Karácsony Gergely szerint a választások eredménye azt mutatja, hogy az emberek nem kívánnak tovább Orbánisztánban élni, és egy új korszak kezdődik a kormánnyal szemben kritikus politikai oldalon. A főpolgármester úgy véli, hogy a jövőben még több együttműködésre, összefogásra, reményre és vízióra van szükség ahhoz, hogy Budapestet zöldebbé és szolidárisabbá tegyék. Karácsony hangsúlyozta, hogy a választások során a főváros nem adta meg magát az ostromnak.

A kampány után a politikának kell újra a mindennapok középpontjában állnia, és Karácsony kijelentette, hogy kész szövetséget kötni bárkivel, hogy Budapest élhető és szabad város maradhasson. A főpolgármester beszédében kiemelte, hogy személyes hite és értékrendje nem változik a politikai szelek változásával, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy a város élhető maradjon a klímaváltozás idején, valamint megoldást kell találni a lakhatási válságra is. Karácsony megköszönte a támogatóinak a kitartást és azt, hogy megvárták beszédét.

A főpolgármester nem reagált Vitézy Dávidnak arra a felvetésére, hogy a szoros eredmény és a sok érvénytelen szavazat miatt újraszámlálásra lehet szükség. Azonban a választás végeredménye szerint Karácsony Gergely néhány száz szavazattal, pontosan 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, így ő marad Budapest vezetője. Az eredményváró buliján óriási volt az öröm, amint a végső eredmény kihirdetése előtt bejelentette: "Budapest köztársaság marad."

A választási eredményeket követő hétfő reggel a Rádió1 "Balázsék" című műsora Sebestyén Balázs nélkül indult, aki korábban nyíltan kiállt Vitézy Dávid mellett. Rákóczi Feri és Ráskó Eszter elnézést kérve jelentkezett be, utalva a választási műsor nézésével és az azzal járó késő esti együttlétre. Rákóczi viccelődve megjegyezte, hogy Sebestyén Balázs valószínűleg nem ivott, mivel mostanában nem szokott, és bár később érkezett, a műsorvezetők viccesen arról spekuláltak, hogy talán Karácsony Gergely tartja fogva egy biciklitárolóban.