Ilaria Salis, a budapesti antifa támadások vádlottja az Európai Parlamentben

Az olasz EP-választás eredményei alapján Ilaria Salis, a budapesti antifa támadások elsőrendű vádlottja, helyet kap az Európai Parlamentben, így mentelmi jogot élvezhet.

Az olasz sajtó jelentései szerint Salis, aki 15 hónapja nem térhetett haza Olaszországba, és házi őrizetben tartották Magyarországon, most már visszatérhet, miután az Európai Parlamenti képviselővé választása mentelmi jogot biztosít számára. Nicola Fratoianni, a Sinistra italiana nemzeti titkára szerint Salis szavazatok lavináját fogja kapni, ami megerősíti pozícióját az Európai Parlamentben. Az olasz Euronews információi alapján Salis legutóbb május 24-én állt bíróság elé Budapesten, ahol tájékoztatták, hogy az Igazságügyi Minisztériumot már megkeresték az ügyében, de akkor még válasz nem érkezett. A Fővárosi Törvényszék és az Igazságügyi Minisztérium is kapott megkeresést a mostani helyzet kapcsán, mivel a testi sértéses ügy nem csak Salistól függ.

A budapesti támadássorozat részletei

Tavaly februárban kezdődött a brutális támadássorozat Budapest utcáin. Az első eset a Fővám téren történt, ahol egy hét-nyolc fős banda támadt három lengyel állampolgárra, akiket viperákkal és más eszközökkel bántalmaztak. A támadás következtében ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek. Másnap Gazdagréten egy magyar férfi, az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német pár volt a támadások áldozata. Összesen kilencen sérültek meg a radikális, szélsőbaloldali brigád öt brutális támadásában. A nyomozás során kiderült, hogy a támadók hosszan követték az áldozatokat, néha tömegközlekedési eszközökön is utaztak velük. A másodrendű vádlott, Tobias E.-t a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, míg a harmadrendű német nő már nem köteles megjelenni a tárgyalásokon.

Ilaria Salis, a 39 éves monzai általános iskolai tanárnőt több mint 160 ezer szavazatot kapva választották be az Európai Parlamentbe a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) jelölésével. Salis ellen Magyarországon folyik eljárás, ahol azzal vádolják, hogy az egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörésnapi utcai támadásoknak, és akár 11 évet is kaphat, ha bűnösnek találják. Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a magyarok szeretik az olasz hölgyeket, „azt nem szeretik viszont, amikor egy külföldi Magyarországra jön bűncselekményt elkövetni, és magyar állampolgárokat ver meg”.

Az AVS összességében is sokkal jobb eredményt ért el, mint 2019-ben, a legutóbbi EP-választáson: akkor 3,6 százalékot szereztek, míg most 6,6 százalék lett az övék. A Corriere della Sera szerint az eredményt késő este az AVS két vezetője, Nicola Fratoianni és Angelo Bonelli jelentette be, az urnazárásnál ott volt Salis apja is. Az AVS vezetői azt mondták, az idei jó eredményben jelentős része volt a Salis-effektusnak is, azaz az Ilaria Salist ért magyarországi kellemetlenségeknek.

Salis esete nagy visszhangot kapott Olaszországban, különösen miután megbilincselve vezették be a tárgyalóterembe, és panaszkodott a fogva tartásának körülményeire is. Végül 16 millió forintos óvadék ellenében, május végén került házi őrizetbe. Tizenöt börtönben töltött hónap után szabadulhatott, az ügy lezárásáig egy budapesti ingatlanban marad bűnügyi felügyelet alatt.

Kérdés az, hogy a megválasztása hogyan változtat a jelenlegi helyzetén. Az európai parlamenti mandátum biztosította mentelmi jog birtokában mentesülhet a magyarországi eljárás alól, de ehhez szükség volna a magyar hatóságok együttműködésére, ami az ügy politikai jellegét tekintve legalábbis kétséges. Az EP honlapja szerint nem hivatkozhat a mentelmi jogára az a képviselő, akit bűncselekmény elkövetése közben tetten értek, és bár nem minden kétséget kizáróan, de megalapozottan lehet érvelni amellett, hogy Salis ebbe a kategóriába tartozik. A mentelmi jog felfüggesztését kérvényezheti a magyar kormány is, erről már az új képviselő-testületnek kell majd döntenie.