Greenhash: A magyar úttörő a zöld kriptobányászatban

A magyar Enerhash Technologies Zrt., mely három év alatt több milliárd forintnyi magánbefektetést kapott, a Greenhash márkanevet felvéve készül forradalmasítani a bitcoin bányászatot, kihasználva a megújuló erőművek bővülését.

Az Enerhash Technologies Zrt. 2023-ban 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el, és több zöld kriptobányászati projektet üzemeltet svédországi és új-zélandi vízierőművekkel együttműködve. A cég a tervezett forrásbevonásokkal kapacitását és árbevételét is növelni kívánja. A 2021-ben alapított vállalat nagy kapacitású számítástechnikai adatközpontokat telepít zöldenergiát termelő erőművek mellé, lehetővé téve az energiaellátás optimalizálását és az erőművek által termelt tartalékok értékes hasznosítását.

A Greenhash márkanév létrehozásának célja, hogy elkülönítse a zöld kriptobányászati beruházásokat a cégcsoport többi energetikai projektjétől, így biztosítva az átláthatóságot a befektetők felé. A márkanév bevezetése után a társaság a BÉT XTEND piacára is belépne, és a későbbiekben az Enerhash Technologies Zrt. is névváltáson megy majd keresztül.

A Bitcoin évente körülbelül 145 TWh energiát fogyaszt, ami a világ energiafelhasználásának 0,32%-át teszi ki. A kriptovaluták előállításához használt energia 57%-át már zöld energiaforrások biztosítják. A Greenhash a megújuló energiaforrások többletkapacitásaira támaszkodva kívánja fenntarthatóvá tenni a kriptobányászatot.

Európában egyedülálló módon a Greenhash foglalkozik zöld bitcoin bányászattal. A társaság célja, hogy részvénykibocsátással lehetőséget biztosítson azoknak is, akik önállóan nem tudnak kriptobányászatba fogni. A BÉT XTEND tőzsdén megjelenve a részvényt vásárlók szabályozott és kiszámítható módon vehetnek részt a 100%-ban zöld Bitcoin termelésben.

Új-Zélandon a Greenhash a helyi Pioneer Energy energetikai vállalattal együttműködve használja ki az erőművek szabad kapacitásait kriptobányászatra, míg Svédországban egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot telepítettek a vízerőművek mellé. A sarkköri térségben, ahol a világon a legolcsóbb az áram, a magyar techcég kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújt az áramhálózaton, és a vízerőművek árammal látják el az adatközpontot, amit károsanyag-kibocsátás nélkül hasznosítanak.

Kovács Gábor, a társalapító szerint fontos küldetésük a megújuló energiaforrásokra való globális átállás támogatása és gyorsítása. A cég 2023-ban közel 2 milliárd forintos bevételt ért el, ebből 630 millió forint az értékesítésből származott, ami a növekvő keresletet mutatja. A nyilvános részvénykibocsátás célja a pénzügyi hozamok mellett pozitív társadalmi és környezeti hatások elérése, valamint az üzemméret növelése és skálázása. A vállalat reményei szerint öt éven belül vezető szerepet tölthetnek be Európában a zöld kriptobányászat területén.