Újra kétharmada lenne a Fidesz-KDNP-nek az országgyűlési választáson

A Nézőpont Intézet elemzése szerint, ha a hétfői európai parlamenti választás eredményeit országgyűlési választási struktúrára alkalmazták volna, a Fidesz-KDNP újra kétharmados többséget érhetett volna el.

A Nézőpont Intézet által végzett modellszámítások alapján, ha június 9-én országgyűlési választásokat tartottak volna, a Fidesz-KDNP a belföldi listás verseny mellett 96 egyéni választókerületi mandátumot is megszerezhetett volna. Ez összesen 135 országgyűlési képviselői helyet jelentett volna számukra, ami a teljes mandátumok háromnegyedét teszi ki.

Az elemzés szerint az ellenzéki pártok még nagyobb vereséget szenvedtek volna, mint a 2022-es választáson. A külön listát állító ellenzéki pártok, feltételezve, hogy minden egyéni választókerületben külön jelöltet állítanak, csupán tíz egyéni választókerületben tudtak volna győzni. Magyar Péter pártja, a TISZA Párt a legnagyobb ellenzéki frakciót alakíthatná 45 mandátummal, ami az összes mandátum 22 százalékát jelenti, míg a Gyurcsány-koalíció 10, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 8 mandátumot szerezhetett volna.

A Nézőpont Intézet szerint a nemzetiségi mandátumok beleszámítása nem változtatna a kormánypártok kétharmados többségén, és azok a pártok, amelyek nem jutottak be az Európai Parlamentbe, önállóan országgyűlési mandátumot sem szereztek volna.

Az európai parlamenti választások és az önkormányzati választások történelmi egybeesése, amelyet június 9-én tartottak meg először egy időben, jelentős figyelmet kapott az Index percről percre tudósításában. Az Index választási melléklete részletes információkat nyújtott mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti választásokról.

A Fővárosi Közgyűlésben azonban a helyzet bonyolultabb. A választási törvény tavaly decemberi módosítása után a 32 képviselőt pártlistákról választották meg, a közgyűlés 33. tagja pedig a főpolgármester. A Fidesz-KDNP 10, a Tisza Párt 10, a DK-MSZP-Párbeszéd 7, az LMP-Vitézy Dávidért Egyesület 3, míg az MKKP 3 mandátumot szerzett. A DK-MSZP-Párbeszéd és az LMP eredményei jelentősen javultak a főpolgármester-jelöltjeik, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid népszerűségének köszönhetően, a DK-MSZP-Párbeszéd 16,6 százalékot, míg az LMP 10 százalék fölötti eredményt ért el a fővárosi listán. Önállóan egyik politikai erő sem lesz képes Budapestet kormányozni, és a főpolgármester személye is még kérdéses. Vitézy Dávid főpolgármesterként nem kíván koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val, és programalapú együttműködést szeretne, amiben a saját frakciójára, a Kutyapártra és a Tisza Párra számít, míg Magyar Péter korábban kijelentette, hogy sem Karácsonyra, sem Vitézyre nem szavazna, de ügyek mentén hajlandó lenne támogatni az aktuális főpolgármestert. Karácsony Gergely a DK-MSZP-Párbeszéd és a Kutyapárt képviselőivel szintén messze lenne a városvezetéshez szükséges többségtől, így a Tisza Párt támogatása döntő lehet a főpolgármesteri szék elnyerésében. A Momentum saját fővárosi listáján épp a bejutási küszöb alatt maradt, így képviselőt nem tudott szerezni.

Ujhelyi István, aki a vasárnapi választások után búcsúzott az Európai Parlamenttől, úgy véli, hogy a Tisza Párt sikerével új politikai közösség született, és a valódi szociáldemokratáknak partnerüknek kell lenniük a NER lebontásában és az árkoktól mentes Magyarország újraépítésében. Ujhelyi szerint a baloldali szavazók tömegesen pártoltak át és támogatták a Tisza Pártot, amelyet egy sok tekintetben még ismeretlen jobbközép politikus, Magyar Péter vezet. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a valódi szociáldemokratáknak a Tisza Párt partnerének kell lennie a NER lebontásában és az árkoktól mentes Magyarország újraépítésében.

A szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei alapján várhatóan hétfőn állapítják meg a helyi választási bizottságok a polgármester- és képviselő-választások eredményét. A választási eredmény elleni jogorvoslatnak alapvető követelménye a jogszabálysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása. Vitézy Dávid, aki Szentkirályi Alexandra visszalépésével a Fidesz-KDNP támogatását is élvezte, mindössze pár száz szavazat hiányzott a főpolgármesteri székhez, amelyet így Karácsony Gergely szerzett meg. Vitézy újraszámolást szeretne, amelynek feltételeit és lehetőségeit a választási szabályok határozzák meg.