Új, földönkívülihez hasonlító állatfajokat fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén

Egy nemzetközi kutatócsoport 5142 új állatfajt azonosított a Csendes-óceán mélyén, a Clarion-Clippertonne zónában, amelyek megjelenésükkel a földönkívüliekre emlékeztetnek.

A Mexikó és Hawaii közötti térségben, 3500 és 5500 méter közötti mélységben található területen egy távirányítású robot segítségével térképezték fel a kutatók azt a különleges élővilágot, amelyet eddig az emberi szem még nem látott. Thomas Dahlgren, a Göteborgi Egyetem tengerökológusa szerint az óceán mélye a Föld legkevésbé ismert területe, így számos új felfedezés vár még a tudósokra ezen a területen.

Az óceán mélyén uralkodó extrém körülmények – a nagy nyomás, a sötétség és az alacsony hőmérséklet – ellenére a kutatók egy brit távolról irányítható robot segítségével összesen 5142 új állatfajt azonosítottak. Ezek az állatok a magasabb régiókból származó szerves anyagokat és a tengerfenékre lehullott állati tetemeket fogyasztják.

Az expedíció során találtak egy Elpidiidae családba tartozó tengeri uborkát, amelyet unicumbernek neveztek el. Az állat átlátszó, így emésztőrendszere jól kivehető, és hosszú farkát valószínűleg úszásra használja. Dahlgren szerint ez volt a legnagyobb állat, amit az expedíción találtak.

A kutatók egy eddig ismeretlen üvegszivacsot is felfedeztek, amely rózsaszín pohár formájú és akár 15 ezer évig is élhet. Emellett találtak egy másik Elpidiidae családba tartozó állatot, amelyet tengeri malacként emlegetnek, apró, tömzsi rózsaszín lábakkal mozog. Továbbá egy olyan állatot is azonosítottak, amely virágszerűen nő ki a tengerfenékből, és szintén egy üvegszivancshoz tartozik.

A tudósok a jövőben szeretnének többet megtudni ezekről az egyedülálló állatokról, amelyek kizárólag a Csendes-óceán ezen részén élnek. Azonban a mélytengeri bányászat miatt veszély fenyegeti őket, és fennáll a kockázata annak, hogy kipusztulnak, mielőtt az emberiség alaposabban megismerhetné őket.