A gyöngyözőborok vaktesztje

A nyári hónapokban a buborékos italok, mint az ásványvíz, fröccs, üdítő, pezsgő és a gyöngyözőborok különösen népszerűek. A maradokapénzemnél.blog.hu vaktesztjében az országosan kapható gyöngyözőborok kerültek terítékre.

A gyöngyözőbor egy olyan ital, amelyet borból állítanak elő, és amelynek alkoholtartalma nem kevesebb, mint 9 százalék (V/V), valamint legalább 7 százalék (V/V) alkoholt tartalmaz. A gyöngyözőborokat 60 literes vagy annál kisebb térfogatú tárolóedényekben tölthetik le, és zárt tárolóedényben 20 °C-on 1 és 2,5 bar közötti túlnyomásnak kell lennie a benne oldott szén-dioxid miatt.

A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók, összesen 15-en, vettek részt a vakteszten, amely során országos élelmiszerláncoknál vásárolt márkás és sajátmárkás termékeket kóstoltak 8°C-ra lehűtve.

Az értékelés során több szempontot is figyelembe vettek: az illatnak gyümölcsösnek és élesztősnek kellett lennie, a szénsavasságnak megfelelőnek, az állagnak harmonikusnak, az íznek pedig a fajtajellegre jellemzőnek.

A teszt eredményei a következőképpen alakultak:

  • 19. helyezett: Comedy Wine Sauvignon Blanc, 5,8/10 pont.
  • 18. helyezett: Bosseq Balatoni Olaszrizling, 5,9/10 pont.
  • 17. helyezett: ALDI Fizzy Zöldveltelini, 7,1/10 pont.
  • 15. helyezett: Font Secco Cserszegi fűszeres és Allini Secco Bianco Frizzante, mindkettő 7,2/10 pont.
  • 14. helyezett: Fizzy Királyleányka, 7,3/10 pont.
  • 12. helyezett: ALDI Gere & Schubert és ALDI Esterházy Etyeki Kúria Pláne, mindkettő 7,5/10 pont.
  • 11. helyezett: Teleki Villány Teleki Selection Syrah White, 7,6/10 pont.
  • 10. helyezett: Lajver Sparkling, 7,7/10 pont.
  • 8. helyezett: Vino Frizzante Secco Italia és Si Italia, mindkettő 7,8/10 pont.
  • 6. helyezett: Juhász Testvérek Pincészete I Love Pearl és Lelovits Tamás villányi gyöngybor, mindkettő 7,9/10 pont.
  • 4. helyezett: Paulus Frizzante és A. Gere Frici, mindkettő 8,0/10 pont.

A vakteszt során a gyöngyözőborokat szigorú kritériumok alapján értékelték, és a résztvevők így segítettek kiválasztani a legjobb ízű termékeket a nyári szezonra.