Emilia Clarke félelmei a Trónok Harca forgatása alatt

Emilia Clarke, a Trónok Harca sztárja éveken át attól rettegett, hogy az általa elszenvedett agyi aneurizmák miatt kirúgják a sorozatból. A színésznő korábban már beszélt arról, hogy a forgatás alatt kétszer is agyi aneurizmája volt, 2011-ben és 2013-ban, és életmentő műtéteken esett át, de arról nem nyilatkozott, hogy mindezt hogyan élte meg. Most azonban elárulta, hogy nagyon félt attól, hogy betegsége miatt elveszíti a szerepét az HBO sikersorozatában, és hogy a stábnak csak néhány tagja értesült a betegségéről.

Az agyi aneurizma egy súlyos egészségügyi állapot, amely az agyi érfal gyengesége miatt alakul ki, és akár agyvérzéshez is vezethet. Clarke esetében a betegség genetikai okok miatt jelentkezhetett.

A 37 éves színésznő a Sky News-nak adott korábbi interjújában azt mondta, hogy a műtét után szerencsére nem tapasztaltak nála a betegség kiújulásának jeleit, és hogy az átélt fájdalom volt a lehető legkínzóbb, amit valaha is tapasztalt. Azonban a Big Issue-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy agysérülése után úgy érezte, „nem tudja folytatni”, és arra kérte az őt ellátó egészségügyi személyzetet, hogy hagyják meghalni, mert úgy gondolta, soha többé nem fog színészkedni.

A Big Issue-nak adott nagyinterjúban Clarke részletesen beszélt arról, hogy a több mint tíz évvel ezelőtti események után milyen nehézségekkel kellett szembenéznie. Elmondása szerint az agysérülés drámaian megváltoztatta az önérzetét, és minden bizonytalanság, amivel a munkahelyére ment, megnégyszereződött.

„Az első félelem – amitől egyébként az egész stáb tartott – az volt, hogy engem most ki fognak rúgni. Kirúgnak, mert azt hiszik, hogy a műtét után nem leszek majd képes elvégezni a munkám” – magyarázta Clarke. Hozzátette, hogy végül a sorozat és a készítők segítették a felépülését, és ez motivált arra, hogy tökéletesen alakítsa Daenerys Targaryent. Emilia Clarke azt mondja, krónikus betegsége hatására éppen azon a területen csökkent az önbizalma, amiről úgy érezte, hogy az élete értelme, és ez nagyon bénító és magányos érzés volt számára.

Bár Clarke karakterével a tévéképernyőn már nem találkozhatunk, a Targaryen család többi tagjával a Sárkányok háza második évadában ismét találkozhatnak a rajongók. Emellett Clarke és anyja jótékonysági szervezetet is alapítottak, hogy segítsék az agysérülést elszenvedett mentális gyógyulását, munkájukért idén elismerést vehettek át Vilmos hercegtől.