Európa történelmi sikere: negatív ionokat detektáltak a Holdon

Az Európai Űrügynökség (ESA) által fejlesztett tudományos műszer, mely a kínai Csang'o-6 holdszonda fedélzetén érkezett a Holdra, háromszorosan túlteljesítette az előzetes elvárásokat, és sikeresen detektált negatív ionokat az égitest felszínén.

Az ESA iondetektora, amely a kínai Csang'o-6 szonda fedélzetén landolt a Holdon, három órán át gyűjtötte az adatokat, ezzel háromszorosan túlszárnyalva az elvárt üzemidőt. Neil Melville, az ESA műszaki tisztviselője szerint a műszer a vártnál több és jobb minőségű adatot rögzített.

A kutatók a negatív ionokat vizsgálták a Hold felszínén, mivel ezeknek az élettartama rövid, és nem képesek elhagyni az égitestet. Martin Wieser, a projekt vezető kutatója elmondta, hogy a megfigyelések segíthetnek jobban megérteni a Hold felszíni körülményeit, és elősegíthetik a Naprendszer más égitestjein található negatív ionok feltárását is.

A műszer 280 perccel a Csang’o-6 landolása után kezdte meg a működését, és az első feladat elvégzése 23 percig tartott, majd kommunikációs leállások és újraindítások után sikerült folyamatosan három órán át adatokat gyűjteni.

Az adatok kiértékelése még hátravan, de az eredmények már most ígéretesek az űrhajósok számára, hogy felkészülhessenek azokra a körülményekre, amelyek egy mágneses védőmező nélküli égitesten fogadják majd őket. A Csang’o-6 holdszonda várhatóan június 25-én érkezik vissza a Földre, Belső-Mongólia területére, ahol a gyűjtött kőzetmintákat is kiértékelik majd.