Dobó Kata: Nem bírtam volna Hollywoodot

Húsz évvel ezelőtt Dobó Kata majdnem Heléna szerepét kapta a Trója című filmben, de végül Diane Kruger lett a befutó. A Szavakon túl című műsorban beszélt arról az időszakról, amit Los Angelesben töltött Andy Vajnával, és arról, hogy milyen árnyoldalai voltak ennek a kivételezett helyzetnek. Elmondása szerint bár élvezte az amerikai szabadságot és a híres emberek társaságát, mégis nagyon hiányzott neki a családja és a barátai, ami miatt honvágya volt.

A színésznő a műsorban beszélt arról is, hogy a Trója castingja során milyen érzés volt az utolsó két jelölt között lenni, és várni a döntést. A castingfolyamat hosszú hetekig tartott, és bár végül nem ő kapta meg a szerepet, ma már úgy gondolja, hogy minden okkal történik.

Dobó Kata szerint nehéz volt feldolgozni a kudarcot, és úgy érezte, hogy ilyen lehetőség már nem jön többet. A menedzserének tapintatos közlése után három hét kellett neki, hogy feldolgozza a történteket. Amikor kijött a film, újra csalódottság kerítette hatalmába, de ma már nem töpreng azon, mi lett volna, ha megkapja a szerepet.

Végül Dobó Kata arra a következtetésre jutott, hogy nem bírta volna a hollywoodi életmódot, ahol egy színész értékét az utolsó filmje határozza meg. Elmondása szerint sok színésznő hagyta ott Hollywoodot, és ő maga sem érezte úgy, hogy készen állt volna a világhírnévre. Közel nyolc év után költözött haza Amerikából, miután szakítottak Andy Vajnával, és úgy érezte, a jövőben nem számíthat a filmproducer támogatására.

A kapcsolatuk idővel kihűlt, és Dobó Kata úgy döntött, hogy nem tudja tovább működtetni a kapcsolatot, nem szeretne pincérkedni, miközben itthon van egy karrierje, amit szeret és amihez ért. A szakítás után évekig tartó harag következett Andy Vajna részéről, ami tovább nehezítette Dobó Kata helyzetét az Egyesült Államokban.

Dobó Kata a casting időszak alatt találkozott Brad Pittel egy partin, ahol Andy Vajna még ösztönözte is arra, hogy említse meg a világsztárnak, hogy Szép Heléna szerepére castingol. Ám Dobó Katát nem vitte rá a lélek, hogy ezt megtegye, és bár utólag úgy érzi, lehet, hogy hibát követett el, ma már elfogadja, hogy minden azért történt, ahogy történt.