David Bowie titkos álcája: mindenki görögnek nézte az utcán

A legendás zenész, David Bowie egy egyszerű trükkel kerülte el a felismerést az utcán: svájcisapkát viselt és görög újságot szorongatott a hóna alatt. Alan Edwards, aki többek között Bowie PR-osa is volt, könyvében fedte fel ezt a negyven évvel ezelőtti titkot.

Alan Edwards, aki David Bowie mellett olyan hírességeknek dolgozott, mint Paul McCartney, a Rolling Stones, Michael Jackson, Elton John, Prince és Naomi Campbell, könyvében, az I Was There-ben mesél a zenész álcázási szokásáról. Az NME által kiemelt részletek szerint Edwards egy alkalommal a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence! című film bemutatója után találkozott Bowieval, aki akkoriban inkább mint színész volt elismert, és éppen kiadója által volt elhagyva.

Edwards könyvében leírja, hogy együtt turnéztak, és ő maga is megtapasztalhatta, mennyire földön járó és elragadó személyiség volt Bowie. Egy alkalommal Bowie megjelent Edwards Tottenham Court Road-i irodájában, és mindenkinek kávét főzött. Ekkor árulta el Edwardsnak, hogy a svájcisapka és a görög újság álcájával hogyan kerülte el a felismerést: ha valaki közelebb lépett hozzá, és megfordult a fejében, hogy ő lehet az, a görög újság láttán elvetette ezt a gondolatot.

A könyv szerint Bowie és Edwards gyakran utaztak együtt vonattal, de sosem első osztályon, így az emberek gyakran elgondolkodtak azon, hogy vajon ők állnak-e szemben a híres zenésszel, de végül arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem lehet ő, csupán egy átlagos ember, aki mellettük ült a Manchesterbe tartó úton.

A görögökkel kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy nemrég egy súlyos bűncselekmény is történt egy görögök lakta településen, ami azonban semmi köze Bowie álcájához. A Fejér vármegyei nyomozók őrizetbe vettek egy férfit, aki többször megszúrta késsel a volt feleségének új párját. Az elkövető a bűncselekményt követően elfogásra került, és letartóztatását a bíróság elrendelte. Bowie álcája tehát egy teljesen ártatlan és kreatív módszer volt a nyilvánosság elkerülésére, míg a görögök lakta településen történt eset egy tragikus és erőszakos cselekmény volt.