Dani García szerelemből ácsolt olasz konyhája Budapesten, teli spanyol temperamentummal

Chris vitt először a velencei Harry's bárba, ahol az olajosképű pultos ködös-jeges poharakba vodkát csepegtetett. Manuelnek hívott barátja Chrisszel régóta ismerhetik egymást, és együtt szolgálhattak az idegenlégióban. Manuel elővett egy régi újságot, a Black Mask 1933 decemberi példányát, és Raymond Chandler első nyomtatásban megjelent novellájára mutatott.

A budapesti Alelí étteremben ülve, ahol Dani García három Michelin-csillagos spanyol séf olasz konyháját kínálja, a pesztós rizottóra gondoltam. Giorgio Cavicchiolo, a Fausto's étterem korábbi séfe, most a García-birodalom budapesti egységét vezeti.

A spanyol ihletésű olasz konyha budapesti helytartója, az olasz konyha végtelen adaptációs képességét képviselő séf áll a konyha élén. Dani García konyhája spanyol temperamentummal, intelligenciával és sikerrel van tele, és a paradicsom története is fontos szerepet kap az étteremben.

A paradicsomot az aztékoktól és a spanyoloktól köszönhetjük, és Nápolyba a spanyol király uralma alatt került. A világ legjobb paradicsomai között van az olaszországi Pomodoro di Pachino és a spanyol Tomate La Cañada. Az Alelí étteremben a paradicsomtextúrák különböző ízeket és formákat ötvöznek.

A rizottók és a tészták mívessége nagy mértékben segíthet egy olasz vendéglő megítélésében. Az Alelíben kínált bazsalikomos rizottó és burrata ideális ízkapcsolatra lépett.

A bolognai mártás mindenkié, és Bologna városa a tagliatelle révén vált híressé. Az Alelíben a bucatini tésztát szaftos húsos raguval és paradicsommal kínálják.

A Rossini bélszín egy ritka klasszikus, amely olasz-francia-magyar vonalat testesít meg. A bélszínfilére helyezett pirított libamájszeletet Madeira mártás tartja össze, és zellerpüré kíséri.

Az extra méretű profiterol piemonti mogyoróval és kesernyés csokikrémmel készül, és nem a gyakran előforduló műédesített verzió.

Az olasz kulináris megszállás után újra itt van az olasz hullám, amelyet örömmel fogadok. Az újabb olasz hullám most csapkodja Budapest partjait.