Csák János miniszter lemondása

Csák János, a kulturális és innovációs miniszter, váratlanul benyújtotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek, ezt hétfő reggel jelentette be, és a választások estéjén a kormánypárti Mandinernek adott interjúban erősítette meg.

A tárcavezető elmondta, hogy a miniszterelnök három dolgot kért tőle, amit minden tárcavezetőnek teljesítenie kell: először is, hogy a meglévőre építve hozzon létre egy ütőképes működési rendszert; másodszor, hogy a tárcájához tartozó területeken ciklusokon átívelő programok jöjjenek létre; harmadszor pedig, hogy találjon megfelelő utódokat, személyeket, akik képesek alkotó módon továbbvinni a területeket. Csák János kiemelte, hogy a rendszerépítés és programkialakítás terén a munkatársaival az elmúlt két évben gyorsan haladtak, és a négy évre tervezett feladatokat sikerült két év alatt elvégezniük. Így most itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.

A miniszter arra a kérdésre, hogy miért döntött a lemondás mellett, azt válaszolta: "Amikor megkap egy feladatot az ember, mindig létezik teljesítmény követelmény: mi az, amit végre kell hajtani, és ez mennyi időbe kerül." Hozzátette, hogy nem tervezte, hogy a ciklus felénél távozik, amikor elfogadta a kinevezést, de úgy érezte, hogy teljesítette a miniszterelnökkel megállapodott mandátumot, és a rá bízott feladatok "sínen vannak". Orbán Viktor kormányfő elfogadta döntését, és a miniszter hozzátette, hogy régi jó barátságban vannak, ami lehetővé tette, hogy hideg fejjel leltározzanak, és mivel az elvekben egyetértenek, a kormányfő megértette és elfogadta a miniszter érvelését.