A Mátrix Projekt keretében elfogott csaló

Egy budapesti férfi rendkívül ravasz módszerrel csalt ki pénzt az áldozataitól, még ismerőseit is becsapta. A szekszárdi nyomozók a Mátrix Projekt keretében őrizetbe vették azt a budapesti férfit, aki mások számláira utalta a csalással megszerzett összegeket.

Egy szekszárdi asszony márciusban jelentette fel az esetet, miután egy ismeretlen, aki egy pénzintézet alkalmazottjának adta ki magát, rávette, hogy egy távoli elérést biztosító programot telepítsen a számítógépére. Ezt követően a csaló elutalt 2 millió 630 ezer forintot az asszony számlájáról egy másik nő számlájára.

A rendőrség kihallgatta a pénzt fogadó számla tulajdonosát, aki elmondta, hogy egy ismerőse kérte meg arra, hogy bocsássa a rendelkezésére a számláját, mivel állítása szerint egy nagyobb összegű külföldi utalást vár. A férfi később arra kérte a nőt, hogy vegyen fel pénzt az ATM-nél, és vásároljon valutát, de maga nem jelent meg személyesen, hanem a barátnőjét küldte.

A csalásban stróman szerepet vállaló férfit a rendőrök elfogták és őrizetbe vették. A gyanúsított beismerő vallomást tett. Jelenleg három feljelentés alapján folyik nyomozás, és további sértettek felkutatása zajlik. A letartóztatott férfi a saját barátnője és egy másik ismerőse számláját is felhasználta, hogy a csalással szerzett pénzt ezekre a számlákra utalja, majd a számlatulajdonosok segítségével felvette az összegeket.

Az eljárásban eddig két férfit és két nőt hallgattak ki az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntettének gyanúja miatt. A bíróság időközben letartóztatta a fő gyanúsítottat.

A rendőrség a https://kiberpajzs.hu/ oldalon hasznos tanácsokat ír az online csalások megelőzéséhez.