"Megoldások a holnapért" - Innováció az oktatásban

A "Megoldások a holnapért" versenyen a budapesti Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium csapata nyerte el az idei fődíjat, ahol a fiatalok a jövő oktatását formáló ötleteikkel versenyeztek. A Samsung és az EdisonKids által negyedik alkalommal megrendezett pályázaton a fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség témakörei köré szerveződtek a projektek, melyek között olyan innovatív ötletek szerepeltek, mint a látássérültek életének megkönnyítése, a fiatalok olvasásra ösztönzése, a hungarocell újrahasznosítása, vagy éppen a hőpapíros bizonylatok digitális alternatívája.

Az Én Hormonom csapata, a budapesti Eötvös József Gimnázium diákjai, a menstruáció és hormonháztartás témájában készítettek ismeretterjesztő anyagot, és "Az egészség nem tabu, tanuljunk együtt!" felhívást is közzétettek, amivel a közoktatásban az egészségtudatosságra való nevelés hiányosságaira hívták fel a figyelmet.

A LendAHand csapat, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai, egy applikációt és közvetítő weboldalt terveztek, amely összekapcsolná a lakhatási nehézségekkel küzdő egyetemi hallgatókat és a segítségre szoruló időseket, így "2 probléma helyett 1 megoldás" alapon kölcsönös segítségnyújtásra ösztönöznék őket.

A Polyp csapat, a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium diákjai, egy virtuális mentort hoztak létre, amely az AI segítségével támogatná a diákok tanulását személyre szabottan. A projekt célja, hogy minden tanulónak saját virtuális mentora legyen, aki az adott diák tanulási ritmusához igazodva segíti őt.

Az első három helyezett csapat 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel gazdagíthatja az eszközparkját. A verseny során a diákok és tanárok együttműködve, egymást inspirálva dolgozhattak a holnapot formáló megoldásokon, miközben értékes tudásra és élményekre tettek szert. A Samsung nem csak az oktatás területén mutat példát innovációval, hanem a viselhető technológiák piacán is aktív szerepet vállal. A Galaxy Ring okosgyűrűjük a legújabb fejlesztésük, amely a júliusban esedékes Samsung Galaxy Unpacked eseményen mutatkozhat be. Az okosgyűrűk piacának bővülésével a Samsung mellett a Google is terjeszkedik, egy új Fitbit okosgyűrűvel, amely a bőr vezetőképességének mérésén keresztül figyeli a pulzusszámot, az oxigénszintet és esetleg a stressz-szintet, így a fitnesz és az alváskövetésre helyezve a hangsúlyt. A Fitbit gyűrű várhatóan Bluetooth-on vagy NFC-n keresztül párosítható a Fitbit alkalmazással, és a következő évben egy AI edzőt is beépíthetnek a szolgáltatásaiba, ami összhangban van a Samsung oktatási innovációira irányuló törekvéseivel, ahol az AI már a tanulást is segíti.