Az elefántok saját neveket használnak egymás szólítására

A legújabb kutatások szerint az elefántok egyedi neveket adnak egymásnak, és ezeken a neveken szólítják társaikat, ami egyedülálló jelenség az állatvilágban.

Az elefántok közötti kommunikáció vizsgálata során kiderült, hogy a kenyai elefántcsordák tagjai nemcsak hogy specifikus hangokkal szólítják meg egymást, de képesek felismerni és megkülönböztetni a nekik címzett hívásokat a többi elefántétól. Michael Pardo, a Colorado Állami Egyetem viselkedésökológusa és a kutatás vezetője szerint ez azt jelenti, hogy az elefántok figyelmen kívül hagyják a más egyedeknek szóló hívásokat, és csak a saját nevük hallatán reagálnak.

A Samburu és Amboseli nemzeti parkokban élő elefántcsordák hangjait elemezték, amelyeket 1986 és 2022 között rögzítettek. A kutatás során megállapították, hogy az elefántok nem mindig használnak neveket, de amikor igen, akkor a címzett elefántok mindig reagálnak a hívásra.

A nevek használata különösen a felnőtt elefántok körében gyakori, ami arra utalhat, hogy a nevek használatának megtanulása időt vesz igénybe, és lehetséges, hogy a felnőttek tanítják ezt a fiatalabbaknak. Különösen gyakran használnak neveket a felnőttek, amikor a fiatalabbakat hívják.

A kutatók azt is tesztelték, hogyan reagálnak az elefántok, amikor a társaik hangján hallják a saját nevüket. Az eredmények szerint az elefántok minden esetben pozitívan és energikusan válaszoltak, míg más egyedek neveinek lejátszására kevésbé mutattak reakciót. George Wittemyer, a tanulmány egyik szerzője szerint az elefántok által használt nem utánzáson alapuló nevek arra utalhatnak, hogy az állatok képesek lehetnek az elvont gondolkodásra.