Az Nvidia részvényfelaprózása – Mit hozhat a jövő?

Az Nvidia részvényeinek 10:1 arányú felaprózása megtörtént, így a részvények árfolyama jelentősen csökkent, de a vállalat piaci értéke változatlan maradt. A részvényfelaprózások általában pozitív hatással vannak a részvények piacára, de vajon ezúttal is így lesz? Az Nvidia részvényei az elmúlt évben jelentős növekedést mutattak, és a cég piaci értéke is megháromszorozódott.

Az Nvidia részvényeinek felaprózása után a részvények árfolyama 120 dollár körül mozog, ami technikai változás, de a piaci kapitalizáció nem változott. A részvényfelaprózások általában likviditást növelnek, megfizethetőbbé teszik a részvényeket, szélesítik a befektetői bázist, pozitív piaci megítélést eredményeznek, és erősíthetik a piaci pozíciót. A Cboe elemzése szerint a részvényfelaprózások jelentős növekedést okozhatnak a forgalomban, de ez a hatás csökkenhet a felaprózást követően.

A BofA Global Research szerint a részvényfelaprózást végrehajtó vállalatok általában felülteljesítik a piacot, és a részvényárfolyamuk átlagosan 25,4 százalékkal emelkedik a következő 12 hónapban. Az Alphabet, az Apple, az Amazon és a Tesla részvényfelaprózásai különböző rövid távú árfolyammozgásokat mutattak, ami a piaci volatilitás növekedését jelzi.

Az Nvidia korábbi részvényfelaprózásai is különböző árfolyammozgásokat eredményeztek. Az utolsó részvényfelaprózás előtt az árfolyam esett, majd egy hónappal később 20 százalékkal, decemberben pedig már 80 százalékkal emelkedett. A 2007-es és 2006-os részvényfelaprózások után is jelentős volatilitást tapasztaltak a piacok.

A részvényfelaprózás lehetőséget jelenthet az Nvidia számára a Dow Jones részvényindexben való bekerülésre is. Az Intelhez képest az Nvidia jelentős előnnyel rendelkezik az AI-chipversenyben, és a részvényfelaprózás miatt az árfolyam kezelhetőbbé válik az árfolyam-súlyozott indexben.

Összességében a részvényfelaprózás pozitív és negatív hatásokat is kiválthat az árfolyamban, és több tényező, mint például a tőkepiaci hangulat, befolyásolhatja a kimenetelt. Az Nvidia esetében a részvényfelaprózás bejelentése óta 27 százalékos emelkedést tapasztaltunk, ami a "split előtti rali" jelenségét mutatja. A jövőbeli árfolyammozgásokat azonban nehéz előre jelezni, és a piaci környezet változékonysága tovább bonyolítja a helyzetet.